Wat GroenLinks betreft moet de gemeente Amsterdam zo snel mogelijk stoppen met het inkopen van haar stroom bij leveranciers die nog stroom opwekken met kolen. GroenLinks vindt dat het opwekken van stroom met kolen helemaal moet stoppen, en wel per direct. De gemeente moet er daarom bij haar stroomcontract vanaf 2017, waarover de raad volgende week debatteert, voor kiezen om stroom af te nemen bij een leverancier die het geld investeert in duurzame opwek zoals windparken. Dat kost iets meer, maar duurzaamheid mag ook best wat kosten.

Op dit moment heeft de gemeente nog een stroomcontract bij E.ON, een bedrijf dat stroom levert die is opgewekt met kolen. Dat de gemeente toch zegt op groene stroom te draaien komt doordat het de de ingekochte stroom achteraf ‘vergroent’ met zogenaamde ‘Garanties van Oorsprong’ (GvO). Dat is een boekhoudkundig systeem wat regelt dat de ingekochte stroom ergens ter wereld groen is opgewekt. Hier zijn al verschillende schandalen mee geweest. Zo bleek dat veel van deze GvO’s kwamen van al bestaande Noorse waterkrachtcentrales, spotgoedkoop zijn, en dus fungeerden als greenwash voor kolenenergie. GroenLinks stelde vorig jaar al vragen over deze zogenaamde ‘sjoemelstroom’, en kreeg van de wethouder de garantie dat Amsterdam geen sjoemelstroom zal inkopen.

In Amsterdam vergroenen we de stroom met groencertificaten uit het Afval Energie Bedrijf (AEB). Een tussenoplossing, maar om twee reden niet de beste keuze. Ten eerste wil GroenLinks dat het AEB tot duurzaam grondstoffenbedrijf wordt omgebouwd, wat zou betekenen dat we op termijn helemaal niets meer verbranden. Maar ook als je accepteert dat we nu – volgens de zogenaamde ‘ladder van Lansink’ - nog wel bioafval verbranden, is het beter niet voor deze oplossing te kiezen. Het AEB staat er immers al: de euro’s die we daar betalen leiden niet tot nieuwe investeringen in duurzame energie.

GroenLinks pleit er daarom voor om de stroom van de gemeente af te nemen bij een partij die daadwerkelijk garandeert dat die stroom niet met kolen wordt opgewekt, maar geheel geïnvesteerd wordt in echte duurzame energie. De NS hebben hier het goede voorbeeld gegeven. Deze grootverbruiker heeft met Eneco een contract gesloten, waarbij Eneco zich verplicht het gehele stroomverbruik op te wekken in nieuwgebouwde windparken. Als de NS dat kan, heeft Amsterdam geen enkel excuus om nog stroom af te nemen bij een kolenboer. En als het ietsje duurder is, zegt GroenLinks: ‘Duurzaamheid mag best wat kosten.’