Eerder dit jaar nodigde wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck Amsterdammers uit om, in overleg met de gemeente, plannen te maken om de stad duurzaam te maken. Vandaag stemde de gemeenteraad in met een Klimaatfonds van 150 miljoen euro dat de plannen mogelijk moeten maken.

In 2030 stoot Amsterdam 55% minder CO2 uit en in 2050 bijna niks meer. In 2040 is de stad aardgasvrij. Met het Klimaatfonds komt er 150 miljoen euro extra beschikbaar waarmee duurzame initiatieven kunnen worden gestart en ondersteund. Dit fonds moet ervoor zorgen dat de uitvoering van de Routekaart Klimaatneutraal financieel mogelijk wordt.

Wethouder Van Doorninck gaat met bewoners, bedrijven en organisaties in gesprek om te kijken hoe de doelen zo goed mogelijk kunnen worden gehaald. Amsterdam wil namelijk minstens doen wat nodig is om de doelen van het klimaatverdrag van Parijs te halen. Terwijl Nederland in Europa bij de allervieste landen hoort, zet Amsterdam een tandje bij. Maar geld alleen is niet genoeg.

De gemeente kan dit niet alleen en heeft de hulp van alle Amsterdammers nodig. Door zoveel mogelijk goede plannen te verzamelen en te zorgen dat de plannen bij bedrijven, bewoners en organisaties zelf ontwikkeld worden zullen de doelen gehaald kunnen worden.

Draagvlak

In de gesprekken met de stad wil de wethouder weten wat bedrijven, bewoners en organisaties zelf willen doen en wat ze van de gemeente nodig hebben. “We gaan koplopers vragen om het voortouw te nemen,” zegt ze. “Dat kan bijvoorbeeld een buurt­coöperatie zijn die zonnepanelen wil in de hele straat en hulp vraagt. Met bedrijven en de haven maken we harde afspraken. Dat allemaal samen wordt de Routekaart Amster­dam Klimaatneutraal.”

Van Doorninck: “Ik ben enthousiast omdat er momentum is. Heel veel bedrijven en Amsterdammers staan te wachten tot de gemeente deze stap neemt. Ze zeggen: als jullie dit zo serieus nemen met zo'n pot geld ernaast, dan doe ik mee.

Klimaatrechtvaardigheid

De wethouder benadrukt dat de kosten eerlijk zullen worden verdeeld, dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en dat de energietransitie zal verlopen volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Raadsleden Imane Nadif (GroenLinks) en Tiers Bakker (SP) riepen haar daartoe op.