Amsterdam komt met klimaatklok vanwege klimaatcrisis

Nadat Amsterdam vandaag als eerste Nederlandse stad de klimaatcrisis uitriep stelde GroenLinks Amsterdam voor om een ‘klimaatklok’ te maken. Die moet duidelijk en zichtbaar maken hoeveel CO2 er wordt uitgestoten en hoeveel tijd er nog over is om die uitstoot terug te dringen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor het plan.

Het is nog steeds mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, maar dan zijn wel rap vergaande maatregelen nodig, aldus het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Een verdere opwarming zorgt voor grote en onomkeerbare gevolgen zoals voedseltekorten, overstromingen en armoede.
 
Omdat we alles op alles moeten zetten is behalve maatregelen ook grotere bewustwording nodig. Daarom riep Amsterdam woensdag de klimaatcrisis uit. Het is de eerste Nederlandse stad die dat doet. Steden als Londen, Quebec City, Praag, Milaan, Cork, Auckland en Basel gingen Amsterdam al voor.

Klimaatklok 

“Met haar ambitieuze klimaatplannen is Amsterdam koploper in Europa,” zegt GroenLinks-raadslid Jasper Groen. In 2030 stoot Amsterdam 55% minder CO2 uit en in 2050 bijna niks meer. Met een Klimaatfonds van 150 miljoen euro ondersteunen we allerlei duurzame initiatieven. “Maar we kunnen het niet alleen, Den Haag en Brussel doen nog veel te weinig. Door het uitroepen van de klimaatcrisis roepen we hen op om in actie te komen.”

Om de urgentie van de klimaatcrisis inzichtelijk te maken stelde Groen woensdag voor om een zogenoemde ‘klimaatklok’ te maken. Deze klok moet duidelijk maken hoeveel CO2 er in Amsterdam wordt uitgestoten en hoeveel tijd er nog over is om de uitstoot terug te dringen. Een meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich achter dit plan.

De klimaatklok kan worden getoond op bijvoorbeeld de webpagina’s van de gemeente die over duurzaamheid en klimaat gaan, op de informatieborden in de gemeentelijke panden, en in de vergaderzaal van het college van Burgemeester en Wethouders. Wat raadslid Groen betreft kan de klok ook worden geprojecteerd op openbare gebouwen in de stad. “Denk bijvoorbeeld aan een projectie op het Paleis op de Dam, tijdens Earth Day.”

Klimaatakkoord

Dat gevoel van urgentie kunnen we als druk zien, maar ook als een kans, zei GroenLinks-wethouder Van Doorninck vandaag in NEMO bij de presentatie van het Amsterdams Klimaatakkoord. “Een kans voor welvaart en werkgelegenheid. Een kans om bij te dragen aan leefbaarheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor volgende generaties. En een kans om het verschil maken, om later te kunnen vertellen wat we gedaan hebben toen het erop aan kwam.”

Het akkoord is het resultaat van meer dan 700 gesprekken tussen de gemeente, bewoners, bedrijven en organisaties die werken aan een klimaatneutraal Amsterdam. Met deze gesprekken keek wethouder Van Doorninck hoe de Amsterdamse klimaatdoelen zo goed mogelijk kunnen worden gehaald. Het akkoord wordt verder uitgewerkt in de Routekaart Klimaatneutraal, die later dit jaar zal worden gepresenteerd.