Het Amsterdams Klimaatakkoord is een kans voor welvaart en werkgelegenheid. Een kans om bij te dragen aan leefbaarheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor volgende generaties.
De afgelopen maanden voerde gemeente meer dan 700 gesprekken met bewoners, bedrijven en organisaties die werken aan een klimaatneutraal Amsterdam. Met deze gesprekken keek wethouder Van Doorninck hoe de Amsterdamse klimaatdoelen zo goed mogelijk kunnen worden gehaald.
Het Amsterdams Klimaatakkoord is het resultaat en wordt verder uitgewerkt in de Routekaart Klimaatneutraal, die later dit jaar zal worden gepresenteerd. Lees hieronder de tekst die wethouder Marieke van Doorninck uitsprak tijdens de presentatie van het akkoord.
If not us, then who?
If not now, then when?
Aan deze regels van burgerrechtenactivist John E. Lewis moet ik vaak denken als we het hebben over het tegengaan van klimaatverandering. Over 30 jaar willen we volledig schoon en circulair zijn. En dat kan. Maar alleen als wij het doen, en als wij het nu doen.
Hoe we het doen, dat gaan we u vandaag laten zien.
Beste mensen, het is een mooie dag voor het klimaat. Een dag waarin onze plannen voor een schonere stad en een betere wereld samen komen.
Het begon nog maar vier maanden geleden, toen we op pad gingen om het gesprek met de stad te voeren. Niet één gesprek, maar meer dan 700 gesprekken. We vroegen aan Amsterdammers wat zij doen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat hebben we geweten! De enorme respons en ambitie hebben me overdonderd. We telden meer dan 200 duurzame initiatieven en nog eens 200 leads.
We zagen kleine initiatieven die de bewustwording laten groeien. En grote projecten die gaan zorgen voor een flinke vermindering van CO2-uitstoot. We hoorden over innovatieve en experimentele projecten. Over groengas uit rioolslib. Over een minigrid. Over aquathermie en geothermie. We hoorden over zon op scholen, groene daken, slimme isolatie. We hoorden over wat ziekenhuizen doen, universiteiten, woningcorporaties, musea als deze. We hoorden wat Artis doet, de Johan Cruyff Arena, de ‘Green Light District’. We hoorden wat waternet doet, de haven en de industrie.
En we voelden de enorme betrokkenheid. Bij bewoners, ondernemers, bestuurders, scholieren. Mensen zoals u, die soms al jaren of maanden geleden aan de slag gingen en die de toon hebben gezet. Dankzij u is de Amsterdamse Klimaatbeweging wat zij nu is. Groot, actief en divers.
Soms hoorden we dat de gemeente zelf een belemmerende factor is. Dat nemen we natuurlijk ter harte. Want ik sta voor een gemeente die initiatieven niet frustreert, maar ze aanmoedigt en helpt om ze mogelijk te maken. Die doet wat nodig is.
En we hoorden soms ook dat we nog niet ambitieus genoeg zijn. Want het moet niet alleen gaan over CO2-reductie, maar ook over onze hoe we willen dat de stad er straks uit ziet. Het gaat ook over een andere manier van denken en leven. En daar heeft u natuurlijk gelijk in.
Om dat te bereiken hebben we iedereen nodig. Daar hebben we u voor nodig. Amsterdammers die het beste voor hebben met de toekomst van de stad en de wereld. Dat is wat ons verbindt. Met het Amsterdamse Klimaatakkoord laten we zien dat we meer willen, dat het sneller kan, dat het beter kan. We gaan niet wachten, we gaan het doen. If not us, then who?
Beste mensen, we weten al sinds eind negentiende eeuw dat de aarde opwarmt door CO2. En de Club van Rome waarschuwde al in 1968 voor uitputting van essentiële grondstoffen en vervuiling van de aarde. Toch heeft de helft van alle uitstoot door fossiele brandstoffen in de laatste 30 jaar plaatsgevonden.
Het is tijd dat we wakker worden! Niet meer stilzitten, tegen- of meestribbelen. Niet meer wachten tot Den Haag met een klimaatakkoord over de brug komt. Het huidige kabinet praat al twee jaar over het klimaatakkoord, en lijkt meer en meer in de knoop te raken. De oplossing voor deze Gordiaanse knoop is allang bekend: de industrie zal de portemonnee moeten trekken om zelf ook schoon te worden.
Beste mensen, Amsterdam heeft Den Haag nodig, maar we gaan niet langer wachten. Want we hebben nog maar 30 jaar de tijd om het tij te keren en we moeten nu beginnen. If not now, then when?
We zijn hier vandaag natuurlijk bij elkaar als groep met koplopers. Maar Amsterdam kan niet voor altijd op u, de koplopers, blijven leunen. De achterblijvers van vandaag moeten u komende tijd in rap tempo achterna. Want feit is dat we allemaal moeten bijdragen, vrijwillig of uiteindelijk wat minder vrijwillig.
Dat kunnen we als druk zien, maar ook als een kans. Een kans voor welvaart en werkgelegenheid. Een kans om bij te dragen aan leefbaarheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor volgende generaties. En kans om het verschil maken, om later te kunnen vertellen wat we gedaan hebben… toen het erop aan kwam.
Dat is geen verhaal van techniek en abstracties. Geen verhaal over 55% reductie en SDE+ subsidies. Al zijn die ook belangrijk. Het is vooral een verhaal over concrete en stapsgewijze vooruitgang. Een verhaal dat we samen schrijven, met steeds meer mensen.
De klimaatscepsis in Nederland is spectaculair afgenomen. Bijna twee derde van de bevolking maakt zich grote zorgen over de opwarming van de aarde, veel meer dan 10 jaar geleden. Bij de Provinciale Statenverkiezingen stemde tachtig procent van de bevolking op een partij die doordrongen is van de noodzaak om iets tegen de opwarming van de aarde te doen. Klimaat is al lang geen links thema meer. Heel veel mensen zijn het er over eens dat er iets moet gebeuren.
Verreweg de meeste Amsterdammers hoeven daarvan helemaal niet meer overtuigd te worden.
Dit Klimaatakkoord is geen verdrag maar een verbond. Gaan we daarmee de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de stad halen? Nee, daarvoor moet er veel meer gebeuren. Dat is ook niet de bedoeling van dit akkoord. Het gaat erom dat we een beweging van realistische en optimistische doeners zijn gestart. Een beweging die steeds groter wordt, omdat iedereen zich kan aansluiten.
Een beweging die werkt aan een klimaat waarin we de toekomst van onze jongeren voorop zetten. Werkt aan een klimaat van samenwerking en samenhorigheid. Werkt aan een klimaat van gevoel van urgentie – want dit is het moment om in actie te komen. En uiteraard: een beweging die werkt aan een klimaat van minder opwarming, minder luchtvervuiling en meer kwaliteit van leven voor onszelf en volgende generaties.
Een fijn klimaat. Een schoon klimaat. Een nieuw Amsterdams klimaat.
Dank u wel.