Het veenweidegebied boven Amsterdam is belangrijk, maar staat onder grote druk. De verwachting is dat de helft van ons veen binnen een eeuw is verdwenen. Bij dat proces komt enorm veel CO2 vrij, en het gaat ten koste van weidevogels en biodiversiteit. Daarom nam de gemeenteraad een voorstel van GroenLinks aan om het veen te redden. Raadslid Jasper Groen: “De veenweiden van Amsterdam stoten zoveel CO2 uit dat je tien windmolens nodig hebt om dat te compenseren. Daar gaan we nu iets aan doen.”

Inklinken veen heeft ernstige gevolgen

De oorzaak van de verzakking van het veen ligt bij de (huidige vorm van) veehouderij. Daar is een lage waterstand voor nodig. Dit is een doodlopende weg: het veen verdwijnt en de natuur blijft achteruit gaan. Door het inklinken van veengronden door de lage waterstanden neemt de CO2-uitstoot toe. Daarnaast staat de weidevogelstand onder druk. Tot slot zorgt het inklinken ervoor dat de grond binnen de dijken daalt. Het waterpeil buiten de dijken stijgt echter juist door klimaatverandering. Zo verergert de druk op de dijken.

GroenLinks wil daarom op een andere manier met het veenlandschap om te gaan. Het behoud van het veen en natuurwaarden moeten hierbij leidend worden. Om het veen te redden is een hogere waterstand noodzakelijk. Hierdoor zullen boeren op een andere manier hun geld moeten verdienen. Dat kan, maar dan moet de gemeente helpen. In het voorstel worden verschillende oplossingen geboden. Zo moet de gemeente zelf duurzame streekproducten inkopen en biologische landbouw stimuleren.

Natte landbouw

Daarnaast wordt er op verschillende plekken in Europa geëxperimenteerd met zogenaamde ‘natte landbouw’. GroenLinks wil van Waterland een lappendeken van natuur en natte landbouw maken. Daarom moet er in Waterland een pilot gestart worden met deze natte landbouw. Op landbouwgrond met een veel hogere waterstand dan bij de reguliere veehouderij kunnen namelijk allerlei andere producten verbouwd worden, die nog winstgevender zijn dan melkproductie.