De gemeente is per 1 januari 2017 gestopt met het inzamelen van klein chemisch afval per chemokar. GroenLinks vindt dat het gescheiden inleveren van afval zo eenvoudig mogelijk moet worden gemaakt. GroenLinksraadslid Jasper Groen stelt daarom vragen aan de wethouder.

Klein chemisch afval (KCA) is huishoudelijk afval dat schadelijke chemische stoffen bevat, zoals kleine elektrische apparaten, verfpotten, en gloei- of spaarlampen.

Het is verboden en gevaarlijk om klein chemisch afval op straat te zetten. Dit afval moet voortaan worden teruggebracht naar de winkel waar het gekocht is of naar een van de zes Afvalpunten worden gebracht. Door het verdwijnen van de chemokar wordt het voor de Amsterdammer moeilijker om chemisch afval gescheiden in te leveren.

GroenLinks stelt daarom de volgende vragen:

  1. Op 9 januari 2017 was op de website van de gemeente te lezen dat Amsterdam per 1 januari is gestopt met de chemokar, waarom is de gemeenteraad hier niet eerder van op de hoogte gesteld?
  2. Waarom heeft het college deze beslissing niet voorgelegd aan de raad?
  3. Is het college het met GroenLinks eens dat het voor veel Amsterdammers niet zo gemakkelijk is om hun chemische afval bij een afvalpunt te brengen?
  4. Tegenwoordig worden veel producten online gekocht. Terugbrengen naar de winkel is dan geen optie. Hoe gaat het college voorkomen dat mensen hun chemisch afval nu bij het grofvuil op straat gaan zetten?
  5. De reden die wordt aangedragen in het bericht is dat er te weinig gebruik van werd gemaakt en de kosten te hoog waren. Is het college het met GroenLinks eens dat een duurzame en circulaire stad best wat mag kosten?
  6. De zogenaamde Blipverts staan alleen in stadsdeel West. Is het college van plan deze ook in andere delen van de stad te plaatsen of hier budget voor vrij te maken voor de stadsdelen?