Bij de bespreking van het programma Woningkwaliteit doet GroenLinks een reeks voorstellen om het voor huurders en verhuurders makkelijker te maken om woningen te verduurzamen. Daarnaast geeft GroenLinks het circulair bouwen in Amsterdam een impuls bij de behandeling van het ‘Sloopkader’.

Verduurzaming voor huurders

Bij het voorstel dat het college doet om de woonkwaliteit te verbeteren blijft duurzaamheid onderbelicht. Ook laat het college kansen liggen om op dit belangrijke onderdeel van de verduurzamingstrategie van de stad slagen te maken. Karakteristiek voor het stuk is het zinnetje: “Elders binnen de gemeente wordt er hard aan duurzaamheid gewerkt.” Maar juist in het woondossier is een wereld te winnen. Wethouder Choho (Duurzaamheid) kan het niet alleen, ook wethouder Ivens (Wonen) moet aan de bak.

GroenLinks stelt daarom voor om het takenpakket van het Wijksteunpunt Wonen (WSW) in de stad uit te breiden met het geven van ondersteuning aan huurders en verhuurders bij verduurzaming. Het WSW in Oost geeft dergelijke ondersteuning al. Raadslid Jasper Groen: “De aanpak van WSW Oost, zo bleek uit een gemeentelijke evaluatie, is zeer effectief. Voor GroenLinks reden om dat voor de gehele stad te doen.”

Het WSW kan met 200.000 euro extra de aanpak uitbreiden en meer bewoners helpen bij de aanvraag van duurzame subsidies, individuele projecten opschalen tot hele woonblokken, bemiddelen tussen huurders en verhuurders en assisteren bij de benodigde rapporten. Daarnaast is het WSW succesvol in het regelen van draagvlak bij huurders van corporatiewoningen. Tot slot worden door huurders gewenste investeringen in duurzaamheid vaak uitgesteld omdat corporaties werken met meerjarenbegrotingen. Wij stellen voor een oplossing daarvoor vast te leggen in de afspraken met de corporaties.

Het lijkt GroenLinks redelijk dat wanneer het WSW corporaties gaat ondersteunen met verduurzaming van woningen, deze ook een duit in het zakje doen.

Circulair Slopen

De raad bespreekt ook het ‘Sloopkader’, een afwegingskader voor de keuze tussen renovatie van woningen, of sloop en nieuwbouw. Ofschoon GroenLinks niet in alle gevallen tegen sloop en nieuwbouw is, blijkt dat renovatie bijna altijd een duurzamer optie is, omdat je veel minder materiaal gebruikt.

Als er gekozen wordt voor sloop, wil GroenLinks dat daarbij voortaan verplicht gesteld wordt dat zo veel mogelijk van het sloopmateriaal wordt teruggewonnen en hergebruikt bij de bouw van nieuwe woningen. Daarbij moet het college ook grondstoffen en bouwmaterialendepots regelen waar die grondstoffen kunnen worden opgeslagen.

De gemeente kan ook aansluitingen zoeken bij initiatieven als www.oogstkaart.nl om de bouwmaterialen aan te bieden aan andere bouwers. Tenslotte zal GroenLinks het college wijzen op een nota van www.cirkelstad.nl (zie hieronder). In die nota staan tien tips voor woningbouwcorporaties die woningen over hoe zij circulair kunnen slopen of renoveren. GroenLinks roept de wethouder op deze suggesties in te brengen bij de gesprekken met de corporaties over verduurzaming.