In Amsterdam valt nog een wereld te winnen in de transitie naar een circulaire economie. GroenLinks komt daarom met een reeks voorstellen ten aanzien van afval om flinke stappen te zetten richting een circulaire stad. Het tweede voorstel gaat over het inzamelen en recyclen van bedrijfsafval.
86 procent van het afval is bedrijfsafval
In 2014 was 14% van het afval in Amsterdam afkomstig van huishoudens, terwijl 86% bedrijfsafval was. Het college heeft echter geen doelstellingen of plannen voor het scheiden van bedrijfsafval. Door het grote aandeel bedrijfsafval mee te nemen in de doelstelling van dit college om 65% van het afval te hergebruiken, kan Amsterdam als eerste in Nederland de standaard voor het scheiden van bedrijfsafval zetten.
Bedrijfsafval centraal inzamelen
GroenLinks wil lokale verwerking en scheiding van afval op bedrijfs- en winkelterrein stimuleren door het creëren van grondstoffenhubs: een centraal punt waar bedrijfsafval wordt ingezameld en gescheiden. Hierdoor zullen ook de transportbewegingen van vuilniswagens sterk afnemen. Dat draagt weer bij aan betere luchtkwaliteit, veiligheid en het verminderen van drukte in de stad.
In de bijlage het initiatiefvoorstel van Marie-Anne van Reijen: "Van afval naar grondstof: creëer grondstoffenhubs en recycle bedrijfsafval