Het liet even op zich wachten, maar de gemeenteraad heeft afgelopen week ingestemd met het ‘Werkplan Sociale Firma’s’ en het bijbehorende fonds van 1,2 miljoen euro. Bij dit fonds kunnen startende sociale firma’s terecht voor een lening tegen gunstige voorwaarden. Het werkplan en het fonds zijn een uitwerking van een voorstel van voormalig GroenLinksraadsleden Jan Hoek en Fenna Ulichki, naar aanleiding van de inspanningen van Femke Roosma.

Vanaf 1 januari 2015 is de nieuwe Participatiewet van kracht. Naast een gigantische bezuinigingsopgave, houdt dat onder meer in dat Amsterdam verantwoordelijk is geworden voor het begeleiden van de hele doelgroep arbeidsgehandicapten naar zo veel mogelijk regulier werk. Dit zal lang niet voor alle arbeidsgehandicapten haalbaar zijn, en het is maar de vraag of werkgevers genoeg arbeidsplaatsen zullen gaan realiseren. Daarnaast moet van de Participatiewet ook de sociale werkvoorziening Pantar gesloten worden voor nieuwe medewerkers.

Sociale firma’s hebben naast hun economische doelstelling als missie om zoveel mogelijk plekken op het spectrum van arbeidsmatige dagbesteding tot regulier werk (al dan niet met loonkostensubsidie) te bieden.

Woordvoerder Werk, Inkomen en Participatie Jorrit Nuijens: “Amsterdam heeft niet om de Participatiewet gevraagd, maar we mogen arbeidsgehandicapten niet in de kou laten staan. Dat betekent onder meer dat we sociale firma’s op alle mogelijke manieren moeten helpen”.

Sociale firma’s kunnen dus een essentiële rol spelen in het bieden van passend werk voor arbeidsgehandicapten, en hebben vaak een tweede maatschappelijke meerwaarde omdat ze bijvoorbeeld ook duurzaamheidsdoelstellingen hebben. Het werkplan stelt een stevig doel aan de gemeente zelf: voor het eind van het jaar moet het aantal diensten en producten dat de gemeente zelf afneemt bij sociale firma’s met een kwart gestegen zijn.

Twee moties van GroenLinks werden aangenomen. Zo komt er een speciale ‘sociale firma loods’, als breekijzer voor sociale firma’s binnen de gemeente. Een ambtelijke voorvechter en aanjager van sociale firma’s, die binnen en buiten de gemeentelijke organisatie bruggen kan bouwen en obstakels kan slechten.

Verder heeft de gemeenteraad op voorstel van GroenLinks besloten tot een jaarlijkse ‘handelsmissie’, maar dan binnen de grenzen van Amsterdam zelf. Bij deze handelsmissie zullen de burgemeester en de wethouder Economie zich inspannen om zoveel mogelijke harde opdrachten binnen te halen voor sociale firma’s bij grote Amsterdamse spelers.