Vannacht heeft een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad ingestemd met een motie van GroenLinks en SP om het in Den Haag gesloten compromis tussen regeringspartijen VVD en PvdA over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers te verwerpen.

In het voorstel komt er een tijdelijke en sobere opvang voor uitgeprocedeerde vluchtelingen in de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) en in een terugkeerlocatie in Ter Apel. Voorwaarde voor de opvang is meewerken aan terugkeer. Wie daaraan weigert mee te werken, wordt alsnog op straat gezet.

GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink: "Dit is een broddelakkoord wat enkel tot doel heeft dit kabinet te verlengen. Het helpt uitgeprocedeerde vluchtelingen niet omdat de voorwaarde van meewerken aan terugkeer in veel gevallen zal betekenen dat de vluchtelingen in de illegaliteit verdwijnen. In Amsterdam willen we deze mensen helpen en perspectief bieden, of hun toekomt nou hier of elders ligt. Dit akkoord maakt dat onmogelijk"

GroenLinks kreeg steun van de SP en van D66. Ook in andere steden werd afwijzend gereageerd op het akkoord. Amnesty International betoogt dat het akkoord in strijd is met de uitspraak van het Europese Comité voor Sociale Rechten en VN-mensenrechtenrapporteur Philip Alston noemt het akkoord inhumaan en in strijd met internationale regels.

In drie verschillende moties besloot de raad dat het akkoord onwenselijk en onacceptabel is en wordt afgewezen, dat het Programma Vreemdelingen onverkort wordt uitgevoerd en er geen vluchtelingen ‘geklinkerd’ gaan worden (dat betekent dat er geen vluchtelingen op straat worden gezet)