Gisteravond discussieerde de gemeenteraad over het ontwerp van de Ferdinand Bolstraat in de Pijp en het Leidseplein. GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting heeft zich onder andere ingezet voor mooiere invulling van beiden (er komt geen grijs asfalt tussen de tramrails), veilige, goed zichtbare fietspaden en een uitstootvrij Leidseplein.

‘Er is veel om blij mee te zijn in het ontwerp van de Ferdinand Bol’, aldus Zeeger Ernsting. Niet alleen een autovrije, maar ook een brommer- en snorfietsvrije Ferdinand Bolstraat leidt tot meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Zeeger: ‘Wel is er nog ruimte voor verbetering in de materialisatie van de trambaan: een zwarte plak asfalt is echt geen ponem in een autovrije straat en doet de uitstraling teniet’. GroenLinks is daarom tevreden dat de motie samen met D66 om ander materiaal te gebruiken op het trambaanvak is aangenomen. Hierdoor wordt de Ferdinand Bol een mooiere straat.

Ook heeft GroenLinks de zorgen van de bewoners in het noordelijke deel van de Pijp serieus genomen. In deze snelkookpan van stedelijke dynamiek gebeurt nu zo veel dat gemeente, bewoners en ondernemers intensief met elkaar in gesprek moeten blijven over de ontwikkelingen in de buurt. Er gebeurt al veel - ook door het stadsdeel en door bewoners zelf. Dat willen we ondersteunen. De gesprekken richten zich in dit geval ook op fietsparkeren, op de zijstraten, waar de grootste zorgen over bestaan. GroenLinks heeft samen met D66 verzocht om te blijven overleggen met de buurt, en initiatieven zoals de Buurttop, uit te werken. Ook de zijstraten van de Ferdinand Bol moeten leefbaar blijven en niet ten koste gaan van de autovrije Ferdinand Bol.

Ook lag er een definitief ontwerp voor het Leidseplein voor, met een grote verandering van de huidige tramhaltes. Er komt een halte in elke windrichting. Hiermee wordt het kruispunt voor de tram zo flexibel mogelijk ingericht. Tegelijkertijd heeft dat ruimtelijke gevolgen, die in de Marnixstraat heel vervelend uitpakken. ‘Toch zie ik geen alternatieven. Idealiter zie ik ook bredere stoepen en bomen daar; ik denk niet dat we daarover van mening verschillen, maar het past domweg niet. De weerstand vanuit de instellingen is begrijpelijk’, licht Zeeger toe.

Dan over de fietspaden: die worden in het plan uitgevoerd in precies dezelfde steen als de voetgangersgebieden. En dus niet rood, zoals alle fietspaden in de stad. Zeeger: ‘Dit is één van de drukste fietsroutes van de stad, onderdeel van plusnet fiets. Het is ook een verbinding. En ik heb het gevoel dat dat niet voldoende is gewogen. Ik dank de wethouder dus ook voor de Second Opinion die hij gaat laten uitvoeren. De uitkomsten hiervan worden aan de raad voorgelegd voordat er een definitief besluit wordt genomen’.

En tot slot heeft GroenLinks samen met SP en D66 een motie over het Leidseplein als emissievrij plein ingediend. Na de herinrichting zal het Leidseplein uitstootvrij zijn: er komt geen parkeerruimte voor niet-elektrische motorvoertuigen. Auto’s waren al niet welkom in het nieuwe ontwerp. Het Leidseplein wordt dus een waar voetgangers- en fietsersparadijs.