Vandaag, 7 januari, heeft de raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid een actualiteit besproken n.a.v. het besluit van de Tweede Kamer om de minister te verbieden een proef met een helmplicht voor scooterrijders te starten in Amsterdam, zodat zij van het fietspad naar de rijbaan kunnen worden verplaatst.

Potverdriedubbeltjes; wat ben ik nijdig over dit besluit van de Tweede Kamer!

En ondanks het feit dat dit omkleed wordt met zogenaamde inhoudelijke argumenten, die telkens weer weerlegd en vervolgens herhaald worden, ontkom ik niet aan de conclusie dat de Amsterdamse fietser het slachtoffer is geworden van Haagse spelletjes. Een CDA dat tegen Amsterdamse linksigheid is, een VVD die daar niet tegenin wil gaan en ook geen fietseroverwinning wil veroorzaken en een PvdA die nog iets goed te maken heeft. Ofzo.



Dat van elke realiteit losgezongen Haagse kaartenhuis van onderlinge afhankelijkheid en ressentiment van politieke partijen is bij uitstek wat politiek lelijk maakt. Bovendien: waar bemoeit het nationale parlement zich mee? De gemeenten zijn wegbeheerder en in dat kader heeft Amsterdam gevraagd een lokale helmplicht mogelijk te maken. Het adagium is daarbij toch echt: wat lokaal kan, lokaal doen en alleen wat nationaal moet nationaal regelen. De minister dacht; “OK, daar zit wat in”.

Maar blijkbaar hebben de tweede kamerleden zoveel bevoegdheden uit handen gegeven, dat ze zich van gekkigheid maar met de Amsterdamse fietspaden menen bezig te moeten houden en hebben de minister nu verboden met een voorstel te komen. Waanzin ten top. En nu staan een PvdA-burgemeester en een VVD-wethouder in hun hemd. En de Amsterdamse fietser blijft het slachtoffer.



Want dat is wat er gaande is: een verschuiving van gemotoriseerd verkeer van de rijweg naar de fietspaden. De bromfietsverkoop is gekelderd en de snorfietsverkoop geëxplodeerd. En waarom? Omdat je dan zonder helm mag en op het fietspad mag. Waar dan ook 90% snorscooters te hard rijdt.

Maar goed, we weten het allemaal. De vraag is: wat gaat het college nu doen? De enige oplossing is onze gemeentelijke taak als wegbeheerder serieus te nemen. De gemeenteraad moet besluiten van het hele gebied binnen de ring een 30 kilometerzone te maken en de snorfietser zonder helm naar de rijbaan te verwijzen.