Vandaag maakte wethouder Choho dan eindelijk zijn duurzaamheidsagenda bekend. Eindelijk, want elke vraag naar de ambitie van de wethouder werd de laatste maanden beantwoord met een verwijzing naar de nog te volgen duurzaamheidsagenda. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Hoe groen zou het sociaal-liberale, maar ook wat grijze college zich tonen? Nu hij er dan eindelijk ligt, kan de conclusie niet anders zijn dan dat het teleurstelt. Het is op een heel aantal punten oude wijn in nieuwe zakken maar ook: te weinig en te laat.

 





 

Het pregnantst komt dat naar voren in de aanpak van de luchtkwaliteit. Er wordt een milieuzone voorgesteld voor bestelwagens, en de vergelijking met Rotterdam en Utrecht wordt gemaakt. Maar wie het plan nader bestudeert, ziet dat het niet dezelfde milieuzone is. Wat is namelijk het geval? De door Choho voorgestelde milieuzone voor bestelbusjes heeft als minimale eis een bestelwagen die voldoet aan de Euro-3 norm. Een emissienorm uit de vorige eeuw. Het vorige college stelde in eerst instantie een zelfde milieuzone voor met Euro-4 norm plus roetfilter, want dat was de meest kosten efficiënte maatregel volgens voormalig wethouder Wiebes: dat zou ook echt wat opleveren aan gezonde lucht.

In een interview in het Parool stelt wethouder Choho vandaag dat een minder strenge milieuzone dan in Utrecht voor Amsterdam logisch is, omdat de omvang van de Amsterdamse zone zoveel groter is. Echter, die uitspraak valt in het niet bij de ambities van de burgemeester van Parijs, die onlangs aankondigde vanaf 2020 alle dieselauto’s uit de wereldstad te willen verbannen. Dat is nog eens ambitie!