De afgelopen weken is in de Amsterdamse media een aantal artikelen verschenen over het gedrag van Amsterdamse fietsers, onder koppen als “Fietser gedraagt zich keurig” (AT5), maar ook: “Fietser wordt in infrastructuur behandeld als tweederangs burger” (Metro).
De bron van deze verschillende artikelen was een onderzoek van de UvA in opdracht van de gemeente en in samenwerking met het Deense instituut Copenhagenize.
Het is een leuk en fascinerend onderzoek over negen drukke kruispunten in Amsterdam. Conclusies zijn o.a. dat op deze drukke kruispunten de opstelruimte en fietspadbreedte ontoereikend is voor de grote hoeveelheid fietsers. Desondanks houdt 87% van de fietsers zich hier aan de verkeersregels. 7% interpreteert de regels ‘vrij’ maar vertoont wel sociaal gedrag. Maar met name de observaties over hoe de aantallen fietsers tijdens de spits de infrastructuur ‘overwhelmen’ baren ons grote zorgen.
Voor GroenLinks reden dit te agenderen in de raadscommissie vorige week. In de begeleidende brief van de wethouder kondigt hij aan dit najaar te rapporteren over verbeteringen van deze kruispunten. Maar er zijn vele soortgelijke kruispunten. Waar liggen nu precies de ambities van dit college? In 2016 loopt het 'meerjarenplan fiets' af. In het coalitieakkoord is er behalve 1 miljoen voor fietsparkeren geen extra geld te vinden om het hoofdnet fiets te verbeteren, het plusnet fiets op orde te brengen en ontbrekende schakels in het fietsnetwerk aan te leggen. GroenLinks is kortom ongeduldig!
Er ligt wat werk in het verschiet. Op sommige kruispunten is de situatie voor fietsers zelfs recent verslechterd, zoals op de kruising Naritaweg - Barajasweg. Waar vroeger welgeteld één oversteek nodig was om van west naar oost te fietsen, moet je nu drié keer oversteken. Precies het soort kruispunt wat nu bij uitstek uitnodigt tot roekeloos gedrag.
En niet alleen voor wat betreft aanleg en verbetering van de infrastructuur, ook voor wat betreft het beheer is er nog veel te doen. Nog maar al te vaak worden de fietspaden en stroken versperd door auto’s en vrachtwagens. Daags na het toesturen van het onderzoek van de UvA kwam ik langs de Gall en Gall op de Jodenbreestraat, precies op het punt waar de drukste uitgang van het kruispunt Mr Visserplein uitkomt. Op dit ongeveer drukste fietspad van de stad stond over de hele breedte een vrachtwagen te lossen. Er kon geen kip doorheen, want aan beide zijden van het fietspad waren fietsparkeerplekken. Ik heb de chauffeur, de winkelier en de toevallig langskomende politie er naar gevraagd. De chauffeur en de winkelier haalden de schouders op. Maar wat de politie zei verontrustte me nog meer. Die zei: “liever daar op het fietspad dan op de rijweg”. Toen zakte de moed mij even in de schoenen.
Voor GroenLinks staat een ding voorop: Amsterdam moet duurzaam bereikbaar zijn en blijven. De fiets is daarop het antwoord. Op deelonderwerpen zal ik de komende tijd met initiatieven komen. Ik hoop op een constructieve vier jaar waarin fietsvriendelijkheid voorop staat.