Aan de Gustav Mahlerlaan ligt, middenin de stenige Zuidas, tussen snelwegen, ontsluitingswegen, universiteit, ziekenhuis en kantoortorens, een idyllisch stuk groene rust: de Almatuin. Van oudsher had dit stuk grond de bestemming schooltuinen. Daar leende het zich goed voor, want het stuk grond is (tot 1 oktober aanstaande), gemeentelijk eigendom, en het is het enige onbebouwde stuk niet vervuilde grond in de wijde omgeving. Sinds duidelijk is dat er gebouwd zal gaan worden op het betreffende stuk grond, zijn de schooltuinen weg, en is de bestemming gewijzigd in onderwijsgebouwen.
Sindsdien is -met de nadrukkelijke afspraak van tijdelijk gebruik- op dit stuk grond de Almatuin gevestigd. De Almatuin is een project van Amsterdammers die verschillende zeldzame functies op het terrein herbergen: een tijdelijk volkstuinencomplex voor buurtbewoners, een plek voor ‘stoere kinderfeestjes’ in de omliggende bebossing, een groen rustpunt in de kleinschalige theetuin, betaalbare lunch, groene vergader- en conferentieruimte voor Amsterdammers, studenten, en mensen die werken op en rond de Zuidas. Verschillende, juist in dat gebied zeldzame, diensten en functies worden aangeboden.
Op 1 oktober aanstaande draagt Bureau Zuidas het eigendom van de grond over aan de VU. Dit kan op of rond die tijd ook het einde van de Almatuin betekenen. Dat lijkt - voorlopig- onnodig, omdat de VU pas in 2018 verwacht om het betreffende stuk grond te gaan bebouwen. GroenLinks en SP vinden het belangrijk dat dit soort kwetsbare, zeldzame functies, die synergie brengen tussen verschillende groepen belanghebbenden op en rond de Zuidas, zo lang mogelijk behouden blijven.
Om te kijken wat de mogelijkheden zijn om de Almatuin zo lang mogelijk als groene oase te behouden voor studenten, buurtkinderen, tuinders, de VU en mensen die op de Zuidas werken, maar met in acht name van alle gemaakte afspraken en de zekerheid dat het hier gaat om het onderzoeken van tijdelijke voortzetting, omdat bebouwing van het terrein door de VU uiteindelijk onvermijdelijk is, hebben Jorrit Nuijens van GroenLinks en Tiers Bakker van de SP de volgende vragen aan het college:
- Klopt het dat het betreffende stuk grond tot 1 oktober eigendom is van de gemeente, en daarna wordt overgedragen aan de VU, die er in 2018 onderwijsgebouwen neer wenst te zetten?
- Klopt het dat de VU, ondanks het feit dat de start van de bouw pas in 2018 verwacht wordt, van Amsterdam zal vragen om alle bomen al rond 1 oktober te kappen, en de tuinen en gebouwtjes te verwijderen, omdat dan officieel is voldaan aan de definitie van ‘bouwrijp’ opleveren?
- Klopt het dat de VU zich genoodzaakt zou kunnen zien om bovenstaande te vragen, omdat voor niet bouwrijpe grond 6% overdrachtsbelasting betaald moet worden, ondanks de facilitaire, recreatieve en educatieve meerwaarde die het (tijdelijk) behoud van de Almatuin kan hebben voor de VU, en kan houden voor de buurt?
- Bent u het met ons eens dat de Almatuin maatschappelijke meerwaarde heeft, en dat de daarop nu gevestigde functies niet snel in de nabije omgeving een andere plek zullen vinden?
- Bent u het met ons eens dat, gezien het feit dat er slechts enkele houten gebouwtjes en wat bomen en tuintjes op het terrein zijn, er de facto nagenoeg sprake is van bouwrijpe grond, hoewel dit in strikte zit niet zo zou kunnen zijn?
- Bent u, gezien bovenstaande inleiding en vragen, bereid om, in nauw overleg met de VU, te overleggen met het Rijk in hoeverre het mogelijk is dat de VU de Almatuin zo lang mogelijk laat voortbestaan, totdat in 2018 de start van de bouw feitelijk aan zal vangen, zonder dat dit voor de VU nadelige fiscale gevolgen zou hebben?
- Is het bijvoorbeeld mogelijk dat u met het Rijk overeenkomt dat voor de VU fiscaal wordt uitgegaan van bouwrijpe grond, op voorwaarde dat de gemeente subiet overgaat tot het kappen van de bomen en het verwijderen van de houten gebouwtjes en tuintjes, op het moment dat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden?
- Klopt het dat de tweede aanleiding voor de VU om onnodig vroeg over te gaan tot het sluiten van de Almatuin zou kunnen zijn, dat de VU meent te moeten voldoen aan een gemeentelijke parkeernorm, en het terrein daarvoor tijdelijk zou willen inzetten?
- Gezien het hoge percentage VU medewerkers dat met het OV reist, en de relatief goede ontsluiting van het gebied door verschillende OV aanbieders en fietsroutes, is het heel wel mogelijk dat de VU op dit moment niet te maken heeft met een feitelijk parkeerprobleem, maar slechts probeert te voldoen aan een gemeentelijke norm. Bent u bereid om na te vragen in hoeverre de VU een daadwerkelijk parkeertekort heeft?
- Bent u, afhankelijk van het antwoord op vraag negen, bereid om, indien geen sprake is van een parkeertekort, met de VU afspraken te maken over het tijdelijk opschorten van de gemeentelijke parkeernorm, zolang geen sprake is van een daadwerkelijk parkeerprobleem, opdat ook de VU en haar studenten kunnen blijven genieten van de Almatuin en haar facilitaire en educatieve kansen?
- Bent u, indien wel sprake is van een daadwerkelijk parkeertekort, al dan niet tot aan de norm, bereid om met de VU te spreken over het mogelijk tijdelijk in gebruik nemen van het al een decennium leegstaande Goldstar terrein even verderop?