Op AT5 zette de kersverse loco-burgemeester Ollongren de deur open voor een nieuwe golf hotels in de toeristische delen van de stad. Ze zit er pas net en dus zijn wittebroodsweken haar gegund, maar het zou goed zijn als ze zich spoedig laat bijpraten door belanghebbenden en ervaringsdeskundigen, te beginnen met haar eigen partijgenoten.

Het debat over gastvrijheid versus leefbaarheid werd lang gekenmerkt door overdrijving en polarisatie. ‘Vertrutting!’, riepen VVD en D66. ‘Pretpark!’, riepen SP en PvdA. Dit was dan ook een kernthema van de verkiezingscampagne. In 2010, om wel te verstaan. D66 voerde campagne met de genuanceerde slogan: “Bier? Ja!”. Nu, anno 2014, is veel regelgekte teruggedrongen en is het maatschappelijk debat nogal opgeschoven. Ook binnen Ollongrens D66.

Maar wat haar betreft moet vooral gekeken worden naar de ‘match tussen vraag en aanbod’. Wethouder, Amsterdam is prachtig, de vraag is dan ook bijna oneindig, en het aanbod moeten we dus spreiden.

Sinds 2010 is het besef alom toegenomen dat Amsterdam –gelukkig- juist zo’n aantrekkingskracht heeft op allerlei soorten toeristen, omdat er, ook in de toeristische delen van de stad, steeds gezocht wordt naar balans. Juist de duur bevochten functiemenging van wonen, werken en recreëren, en de balans daartussen, maken het verschil tussen het Amsterdamse stadshart, en uitgewoonde, overbelastte stadscentra zoals die van London en Barcelona. Met wijken waar geen mens weer wil wonen, waardoor het straatbeeld zielloos aandoet, ontdaan van elke authenticiteit. Die menging en balans is in nagenoeg het hele Centrum in gevaar of zijn zelfs al gesneuveld.

Wij hopen dat Ollongren oog krijgt voor de groeiende consensus dat Amsterdammers én onze economie gebaat zijn bij een balans tussen gastvrijheid en leefbaarheid, spreiding van de lusten en lasten van toerisme, bij bewonersparticipatie en bestuurlijke continuïteit. Dat betekent in ieder geval: de binnenstad is vol.

Natuurlijk wil iedereen dat Amsterdam economisch welvarend en gastvrij is. Maar dat kan alleen als Amsterdam óók leefbaar blijft. Dat wilde ook Ollongren’s eigen partijgenoot Boudewijn Oranje, inmiddels stadsdeelvoorzitter, toen hij vorig jaar voorstelde om, naast de 22(!) nog lopende initiatieven, niet nog meer hotels in het centrum toe te staan.

Maar, alleen door streng te zijn bleken ontwikkelaars (die het logischerwijs toch elke keer opnieuw weer in het al zo toeristische Centrum probeerden), geprikkeld te worden om hun heil in al die prachtige andere delen van onze stad te zoeken. Delen van de stad, overigens, waar ze die economische impuls vaak ontzettend goed kunnen gebruiken.

GroenLinks heeft, in de gemeenteraad, en in de toenmalige Stadsdeelraad Centrum, met succes gepleit het zoeken naar evenwicht en het spreiden van toeristische voorzieningen. Daarbij was breed, goed overleg met bewoners en ondernemers uitgangspunt. Uit dat lange proces is een genuanceerd en breed gedragen beleid voortgekomen, waar D66 in het stadsdeel nu met GroenLinks, pal voor staat. Wij hopen dat wethouder Ollongren haar rol als boegbeeld van D66 Amsterdam –een partij die zich voor laat staan op bestuurlijke betrouwbaarheid en hoogwaardige burgerparticipatie- net zo verstandig zal vervullen als haar partijgenoten in Centrum dat vandaag de dag gewend zijn.  Spreiding ontstaat niet, die moet je afdwingen.

Dat verhoud zich slecht tot ongebreidelde marktwerking en vereist het consistent vasthouden aan spreidingsbeleid. Het Centrum is vol, en de stad is vol kansen. Vanuit de overtuiging dat onze héle stad prachtig is, weet GroenLinks zeker dat toeristen gaan, waar we plek voor ze maken. En dat kan ook, mits verstandig gepland én in nauwe samenspraak met bewoners.

Het idee dat de toerist alleen voor het Centrum komt, of alleen in het centrum slaapt, wordt weersproken door succesvolle hotels in Oost en West. Het mooiste terras van Amsterdam ligt bovenop het dak van een grote hoteltoren aan het Rembrandtpark. Ook rond het Bos en Lommerplein verblijven veel toeristen. Binnen tien minuten fietsen ze in het groen, en de Dam is 15 tram-minuten weg. Toeristen en Amsterdammers genieten naast elkaar van het Oosterpark, en als de snelfietsroute naar Haarlem er eindelijk komt, zien wij kansen voor een beachhotel in Nieuw-West.

Jorrit Nuijens en Marie-Anne van Reijen,

Woordvoerders Ruimtelijke Ordening en Economie, Gemeenteraadsfractie GroenLinks.

Dit stuk heeft ook gestaan in 'het laatste woord' in het Parool d.d. 7 juli 2014