Maandag 16 juni verscheen een bericht op AT5 over het aantal liters water dat verspild wordt door het permanent laten stromen van de waterhappertjes van Waternet. Volgens Waternet zelf loopt er per fontein 124 liter per jaar weg, ofwel voor alle 102 fonteinen samen ruim 12.000 liter per jaar. Uit een test van AT5 lijkt eerder of er maar liefst 1 liter per minuut, ofwel 1440 liter per fontein per dag wegloopt. Dat komt voor alle 102 fonteinen samen op 35 miljoen liter water per jaar (de fonteinen zijn maar 8 maanden per jaar in werking).
Er zijn in Amsterdam twee soorten waterpunten: de permanent stromende waterhappertjes van Waternet en de watertappunten van Join the Pipe, waarbij je op een knop moet drukken om er water uit te krijgen. Een ander verschil is dat bij de waterhappertjes niet of nauwelijks flesjes gevuld kunnen worden, terwijl dit bij de watertappunten juist heel goed mogelijk is. Een laatste verschil is dat Waternet geen watermeter onder de eigen happertjes plaatst, maar die wel verplicht stelt voor de tappunten van Join the Pipe.
De vragen die raadslid Jasper Groen stelt:
- Kunt u een verklaring geven voor het enorme verschil tussen het aantal liters water dat volgens Waternet wegloopt, en het aantal liters dat volgens een praktijktest van AT5 weg lijkt te lopen?
- Indien de proef van AT5 klopt en de verspilling van water bij waterhappertjes vele mate groter is dan Waternet beweert, bent u bereid met Waternet in gesprek te gaan hoe waterverspilling verminderd kan worden?
- Waarom hebben de eigen watertappunten van Waternet geen watermeter, maar is dit wel verplicht voor de tappunten van Join the Pipe? Bent u het met GroenLinks eens dat het daardoor lastig beoordelen is hoe groot de verspilling daadwerkelijk is en eventueel maatregelen tegen deze verspilling te ondernemen?
- Bent u het met GroenLinks eens dat het drinken van water bijdraagt aan een gezonde leefstijl en daarom in de openbare ruimte optimaal gefaciliteerd moet worden? En dat watertappunten meer bijdragen aan de behoefte van mensen om een flesje te vullen en niet slechts een slok water te drinken? Zo ja, bent u van plan om – nog afgezien van de verspilling - waterhappertjes te vervangen door tappunten? Zo nee, waarom niet?
- Wie is verantwoordelijk voor de keuze tussen waterhappertje of tappunt: centrale stad of stadsdelen?
- Waarom levert Waternet alleen waterhappertjes en geen tappunten?