In de Volkskrant van 14 mei 2014 wordt op de voorpagina melding gemaakt van een studie uit het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature. Dat concludeert dat een verbod op tweetakt motoren, zoals die in veel (snor)scooters worden gebruikt, in stedelijke gebieden tot een enorme verbetering van de luchtkwaliteit zou leiden. De vervuiling van deze 2takt scooters wordt ‘duizenden malen erger dan die van een moderne bestelbus’ genoemd en ‘zeer slecht voor de gezondheid’.

Een verbod zou een ‘kosteneffectieve maatregel zijn om de lucht schoner te krijgen’. Verder wordt gesteld dat er in Amsterdam zeker zo’n 13.000 2-takt scooters rondrijden en wordt geconcludeerd dat er geen eisen of normen worden gesteld aan de uitstoot door deze voertuigen, noch door Europa, noch door nationale overheden.

GroenLinks maakt zich grote zorgen over deze nieuwe berichten. In november 2013 heeft de fractie van GroenLinks al een initiatiefvoorstel ingediend, getiteld: “Amsterdamse aanpak vervuilende 2-takt scooters”.

In de commissie VVL van 6 februari jongstleden is de bestuurlijk reactie besproken. Het college gaf daarin aan op basis van verkoopcijfers, nog steeds te geloven dat er een autonome beweging gaande is waarbij de 2takst scooters vanzelf uitsterven en op basis daarvan een milieuzone niet te overwegen. Meerdere fracties waren daar niet van overtuigd, omdat de getelde aantallen rondrijdende 2takt scooters nog altijd tussen de 26 en 44 % werden geschat. Het college zegde daarop toe dat verdergaande maatregelen om het uitsterven van 2takt scooters te versnellen nog nader onderzocht zouden worden, waaronder een verbod, bijvoorbeeld via een ‘low key’ milieuzone.



Al met al is voorgaande reden genoeg voor het GroenLinkse raadslid Jasper Groen om schriftelijke vragen daarover te stellen:

1. Heeft het college kennis genomen van bovenstaand artikel?

2. Heeft het college kennis kunnen nemen van onderliggende wetenschappelijke studies van Nature en het Paul Scherrer Institute?

3. Deelt het college de zorgen van GroenLinks over de bijdrage van de 2-takt motoren in brom- en snorscooters op de kwaliteit van de lucht in Amsterdam? Is die bijdrage op de gezondheidsschade in het verleden wel op de juiste waarde geschat?

4. Wat betekenen de onderzoeken volgens het college voor de Amsterdamse luchtkwaliteit en de aanpak voor de verbetering daarvan?

5. Wat betekenen de onderzoeken volgens het college voor de situatie lokaal op de fietspaden nu daar nog 2takt snorscooters mogen rijden?

6. Volgens het artikel is een verbod op 2takt motoren een ‘kostenefficiënte maatregel voor schonere lucht in binnensteden’. Wat betekenen de onderzoeken voor de overwegingen van een verbod op 2takt scooters of milieuzone in het kader van kostenefficiënte maatregelen voor een schonere lucht in de stad?

7. Hoe ver is het college met de in februari toegezegde afwegingen om het uitsterven van deze vervuilende 2takt scooters te versnellen? Is het college bereid dit te versnellen?

8. Komt er inderdaad een verbod, ‘low key’ milieuzone of verplichte jaarlijkse APK? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn? Als er beperkingen zijn in nationale regelgeving, wat doet het college om deze te verbeteren?