Amsterdamse basisscholen moeten meer vrijheid krijgen in het aanbieden van cultuuronderwijs. Ook moet er meer aandacht komen voor de kwaliteit van de lessen. Dat voorstel doen D66 en GroenLinks in Amsterdam. Vorige maand tekenden schoolbesturen, de stadsdelen en de gemeente het convenant Basispakket Cultuureducatie met daarin veel nadruk op muziekonderwijs. De gemeente ondersteunt de scholen daarbij met adviseurs, coaching en gratis lessen door vakdocenten. D66 en GroenLinks willen dat scholen op dezelfde manier ook kunnen kiezen voor andere disciplines, zoals dans, theater, literatuur en media. Daarnaast moet het Lectoraat Kunst- en cultuureducatie van de Hogeschool van Amsterdam een rol krijgen in het toetsen van de kwaliteit van het cultuuronderwijs in de stad.

 D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: “Het is goed dat schoolbesturen en de gemeente samen werken aan verbetering van het cultuuronderwijs op de basisschool. Scholen moeten daarbij wel de vrijheid hebben om te kiezen welke vorm van cultuuronderwijs het beste bij hen past.”

 
De introductie van het Basispakket Cultuureducatie, waarbij scholen voor de groepen 3 t/m 8 wekelijks drie uur cultuuronderwijs gaan verzorgen, is een goed moment om ook de kwaliteit beter te gaan toetsen. De Onderwijsraad en de landelijke Raad voor Cultuur constateerden eerder dat er veel gebeurt in het basisonderwijs op het gebied van cultuuronderwijs, maar ook dat er sprake is van sterke fragmentatie, te weinig samenwerking en geen of nauwelijks inzicht in de kwaliteit.


Groenlinks-raadslid en woordvoerder cultuur Evelien van Roemburg: “Wij zijn blij met de inzet van het stadsbestuur en de scholen om cultuuronderwijs voor alle Amsterdamse kinderen te garanderen. Dat onderwijs moet wel van hoge kwaliteit zijn. Daarover is veel kennis binnen het Lectoraat Kunst- en cultuureducatie van de Hogeschool van Amsterdam. Laten we gebruik maken van die kennis en niet zelf het wiel opnieuw uitvinden.”

 
Vandaag dienen de partijen het voorstel, ‘Culturele kwaliteit voor de klas, versterking van het Convenant Basispakket Kunst- en Cultuureducatie’ in.