De Amsterdamse haven, nu nog de grootste benzinehaven van de wereld en de tweede kolenhaven van Europa, moet in 2030 de duurzaamste haven ter wereld zijn. Een ruime meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad stemde onlangs in met dit ambitieuze voorstel van GroenLinks, D66 en de PvdA.
De partijen deden dit voorstel bij het principebesluit om de haven te verzelfstandigen. De haven wordt een zelfstandig bedrijf, maar de gemeente houdt alle aandelen daarvan in bezit. De gemeente zal als aandeelhouder van de haven moeten sturen op duurzaamheid, om zo de groene ambities waar te kunnen maken.
Volgens Jan Hoek, woordvoerder Haven van GroenLinks, heeft alleen een duurzame haven toekomst. “De Amsterdamse haven is nu erg afhankelijk van de doorvoer van fossiele brandstoffen. Die worden steeds duurder en schaarser, zodat de afnemers op zoek zullen gaan naar andere energiebronnen. Als we op die ontwikkeling onvoldoende anticiperen, is het gedaan met de vierde haven van Europa. Alleen door volop in te zetten en ruimte te geven aan producten die voortkomend uit duurzame processen kunnen we concurrerend blijven en geld verdienen aan de haven. Het mes snijdt dus aan twee kanten: de haven draagt bij aan een beter klimaat en blijft op de lange termijn ook geld verdienen. Met dit aangenomen voorstel gaat Amsterdam een klimaat- en energiepolitiek voeren waar onze kinderen later trots op zullen zijn.”
GroenLinks steunde het principebesluit om de haven te verzelfstandigen. Hoek: “Noodzakelijk vinden we de verzelfstandiging niet, maar wel nuttig. De haven kan zo betere samenwerkingsverbanden aangaan met andere havens in de regio en zo bijdragen aan schoon vervoer over water en spoor. Met de verzelfstandiging kan Amsterdam op termijn zijn haven gaan delen. Eerst met de gemeenten in onze omgeving, en daarna wellicht met Rotterdam. Zo wordt samenwerking belangrijker en concurreren minder belangrijk. Zo belasten we milieu en groene ruimte minder met havenfuncties. ”