door: Tamira Combrink (GroenLinks), Michiel Mulder (PvdA), Remine Alberts (SP), Frans Ligtvoet (Huurdersvereniging Amsterdam). Dit opiniestuk verscheen eerder op Amsterdam Centraal: www.amsterdamcentraal.nl

In recente uitlatingen leggen de woordvoerders uit de corporatiesector uit waarom de huren in Amsterdam mogen, nee zelfs moeten stijgen. Zij stellen zich voor als alleszins redelijke partijen die de prijzen in deze steden slechts gematigd laten stijgen, dit in tegenstelling tot de praktijk. Zij geven daar twee redenen voor: de corporaties moeten middeninkomens huisvesten en door de crisis zouden corporaties weinig geld hebben.

Twee zaken vallen op aan deze redenen:

  1. hoewel er meer huur binnenkomt dan de afgelopen jaren (ondanks de crisis), zouden deze huren tóch de reden zijn dat corporaties, in tegenstelling tot het verleden, weinig geld hebben.
  2. de kerntaak van de corporaties is in populaire steden blijkbaar nog slechts het huisvesten van middeninkomens, daar waar het enkel een neventaak dient te zijn.

Elke lezer, ook zonder verstand van de woningmarkt, stelt gelijk vast dat deze redenen voor de huurstijgingen lariekoek zijn.

Dat corporaties weinig geld hebben, daar kan de braaf betalende huurder niets aan doen. Inmiddels hoeft men niemand te vertellen waardoor de tekorten in de cashflow (vermogen is er nog genoeg) zijn ontstaan: amateuristische bedrijfsvoering, (te) risicovolle investeringen, salarissen en bonussen en handelen buiten de kerntaak om. De huren zijn altijd gerelateerd geweest aan de kwaliteit, en voldoende gebleken, en ook aan structureel onderhoud kunnen de corporaties niet teveel geld uitgeven: dat gebeurt namelijk al jaren niet meer.

Ook het claimen van de kerntaak ‘het huisvesten van middeninkomens’ is onzin. De kerntaak van een corporatie is het huisvesten van die Nederlanders die onvoldoende inkomen hebben om op de vrije markt een betaalbare woonruimte te vinden. Me dunkt, een taak waar ieder ander de handen vol aan zou hebben, maar nee, deze wordt inmiddels in Amsterdam aan alle kanten ontkend.
En in plaats van dat men voor de middengroep de huidige eigen woningen in de vrije sector de prijs houdt op of verlaagd tot een fatsoenlijk niveau, moeten sociale woningen dan maar 220 euro of meer extra in de maand opbrengen.

Dit maakt de uitspraken uiterst laakbaar. Een zelf veroorzaakt financieel probleem wordt volledig doorgeschoven naar de Amsterdammer die huurt, en erger, een semi-overheidsinstantie loopt weg voor de enige verantwoordelijkheden die de samenleving haar heeft gegeven. Zij begeeft zich (nog verder) op een markt met name bedoeld voor de particulieren, haar bezit daarbij verkwanselend.
Daarbij voelt de sector zich gesteund door kroegpraat die inmiddels tot wetenschap is verheven: de zittende huurder betaalt te weinig. De gemiddelde (absolute!) maanduitgaven mogen in Amsterdam per m2 voor een huurder dan wel hoger liggen dan gemiddeld voor een huizenbezitter, zo laten de statistieken zien, de zittende huurder is en blijft een uitvreter. Van een ‘sociale’ verhuurder moet je het maar hebben….

Nog veel erger is het beeld dat opgeroepen wordt dat alle ellende van buiten komt: corporaties zouden geen keuze hebben. Gelukkig zijn er kleine corporaties die wel een sociale keuze maken, anders zou je het nog geloven ook. Niets is minder waar: voor de Donnerpunten is juist door de Amsterdamse corporatiesector in Den Haag enorm gelobbyd, en men kon en kan werkelijk niet wachten ze door te voeren.
En daarmee wordt het aantal sociale woningen, naast alle verkoop, kleiner en kleiner, stijgt de woningnood nog veel harder, wordt iedereen gedwongen te blijven zitten waar men zit en komt er een steeds duidelijkere scheiding tussen goede en slechte buurten. En dat in deze tijden.
Wij hopen dat de corporaties straks de investeringen zullen doen om de door hen veroorzaakte ellende in slechte buurten op te lossen, maar zijn bang dat ook dan het onvermogen wordt afgewenteld op de Nederlander die huurt. Tot die tijd moet de corporatiesector zich maar diep, heel diep schamen, en stilletjes hun werkelijke kerntaak gaan uitvoeren.

Michiel Mulder - PvdA Amsterdam
Tamira Combrink - GroenLinks Amsterdam
Remine Alberts - SP Amsterdam
Frans Ligtvoet - Huurdersvereniging Amsterdam