De Amsterdamse fractie van GroenLinks is bijzonder blij dat het Amsterdamse gemeentebestuur het achterlaten van Amsterdamse vrouwen en kinderen in hun land van herkomst intensiever wil tegengaan. Het college heeft besloten tot een aantal maatregelen die naadloos aansluiten op eerdere voorstellen van GroenLinks: er komt één meldpunt en zonder (telefonisch) contact schrijft de Dient Basis Informatie (DBI) een vrouw niet meer uit als haar man dat voor haar wil doen. Het college steunt verder initiatieven voor een landelijke taskforce en gaat in G4-verband pleiten voor een onafhankelijke verblijfsvergunning.
Fenna Ulichki, woordvoerder van GroenLinks is blij met de voorstellen en de daadkracht van het college. “Amsterdam staat voor vrouwenemancipatie, autonomie en zelfbeschikkingsrecht. Dat is bij onze wethouder, Andrée van Es, in goede handen.”
Ulichki diende vorige maand namens de GroenLinks-fractie een initiatiefvoorstel in om te voorkomen dat de aandacht voor gedumpte vrouwen een jaarlijks terugkerende rituele dans wordt. Ulichki: “Er is landelijk en lokaal wel wat gedaan, maar het kan en het moet echt veel beter. Het is goed dat er nu een meldpunt komt, waar vrouwen en professionals terecht kunnen. Ik ben ook blij dat er wordt gewerkt aan een protocol, zodat mannen niet meer met hulp van de gemeente Amsterdam vrouwen tegen hun zin kunnen uitschrijven. Tenslotte juich ik ook de steun voor een landelijke taskforce toe. Het probleem beperkt zich immers niet alleen tot Amsterdam.”
Ulichki pleit voor verder onderzoek. “Dat is nodig om precies te weten om hoeveel vrouwen het gaat en uit welke landen. Het is een misverstand dat het alleen gaat om vrouwen uit Marokko en Turkije. Er zijn bijvoorbeeld ook vrouwen en kinderen die in Somalië, Pakistan of Irak worden achtergelaten. Het tegengaan van het dumpen van deze groepen vraagt een andere aanpak, omdat we in die landen veel minder contacten hebben dan in Turkije en Marokko. ” Aldus Ulichki.