“Mama, melk wordt toch van koeien gemaakt?” vraagt mijn dochter aan de ontbijttafel in ons appartement in Amsterdam. Ze is nog maar 3 jaar en komt heus wel eens op een boerderij, dus er is nog hoop. De volgende keer op de boerderij gaan we kijken of we haar het melken kunnen laten zien, of beter nog: het haar zelf laten proberen.

Dat is wat boerderijeducatie doet. Het laat kinderen uit de stad die nog nooit een koe van dichtbij hebben gezien, een koe melken. Dan vergeet je nooit meer waar de melk vandaan komt. Ook zaaien en oogsten laten ze beleven. Het maakt je nieuwsgierig; over wat je eet, waar het vandaan komt, wie het gepland, geoogst of gevoed heeft. Je moet toch een beetje weet hebben van de wereld om je heen en wat is er dan essentiëler dan het eten dat je eet?

GroenLinks vindt dat dit bij de basiseducatie van ieder kind hoort. Jaren geleden heeft het initiatief voor Boerderijeducatie Amsterdam – een samenwerking van burgers en boeren van Vereniging Boerenstadswens – de steun gekregen om van start te gaan ,van wethouder Marijke Vos. Sindsdien zijn er duizenden schoolkinderen die een bezoek aan een boer brachten en vaak voor het eerst van hun leven.

Ook nu de gemeente krapper bij kas zit mag dit project natuurlijk niet verdwijnen. Nu blijkt dat zich problemen in de financiering voordoen, zal GroenLinks zich uiteraard inspannen en zorgen dat het wordt opgelost. Ik maak me geen grote zorgen: met zoveel partners en de brede steun die er is voor dit project komt dat vast en zeker goed. GroenLinks laat het niet gebeuren dat deze basisopvoeding voor stadskinderen verdwijnt.

Opdat nog vele duizenden kinderen kunnen leren waar de melk vandaan komt...