GroenLinks Amsterdam stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van een onderzoek over Islamofobie en discriminatie. Uit het rapport en media aandacht die daaruit volgde blijkt dat lang niet alle incidenten worden gemeld en er sprake zou zijn van acceptatie van verharding. GroenLinks wil van het college weten welke maatregelen zij hiertegen neemt.

Vorige week zijn in Amsterdam de resultaten gepubliceerd van een  onderzoek dat in gaat op politieke en publieke uitingen van islamofobie en discriminatie. In het onderzoek werd ook de aard en omvang van geweldsuitingen tegen moskeeën tussen 2005 en 2010 en de rol van internet daarbij.

Uit dit onderzoek blijkt dat in de periode 2005-2010, landelijk, 117 geregistreerde geweldacties tegen moskeeën plaatsvond.  Met name in de vorm van bekladdingen, vernieling en brandstichting.

Naar aanleiding van het onderzoek Islamofobie en discriminatie sprak het radioprogramma Argos met verschillende onderzoekers en (bezoekers van) moskeeën. Daaruit blijkt dat geweldsincidenten relatief veel vaker voorkomen in kleinere steden en gemeenten dan in grotere steden. Maar lang niet alle incidenten worden gemeld. De voorzitter van de Unie van Marokkaanse Moskeeorganisaties in Nederland (UMMON) in Amsterdam spreekt van acceptatie van verharding, het hoort erbij en de politie kan er waarschijnlijk niets aan doen. Voor GroenLinks is dat een onacceptabele situatie.

Gemeenteraadslid Fenna Ulichki:

“GroenLinks staat voor een eerlijke en sociale samenleving en maakt zich sterk tegen elke vorm van discriminatie en geweld.  Geweldsacties tegen alle gebedshuizen en burgers vanwege hun religie is onacceptabel en dient te worden verbannen. Daarom wil GroenLinks dat het college hierop verdere actie onderneemt en moskeeorganisaties vraagt alle incidenten melden zodat gemeente en politie kunnen optreden”.