Op initiatief van GroenLinks en PvdA start het College een onderzoek om nieuwe vormen van tijdelijke bewoning te ontwikkelen en leegstand tegen te gaan. Aan de huidige mogelijkheden, antikraak of tijdelijke huurcontracten, kleven veel nadelen. Zo hebben antikrakers nauwelijks woonrechten en is tijdelijke verhuur lang niet in alle gevallen wettelijk toegestaan.

Tamira Combrink, woordvoerder wonen van de GroenLinksfractie in Amsterdam legt uit: “Wat wij willen is een nieuwe vorm van tijdelijk bewoning waar bewoners meer rechtsbescherming genieten dan antikraak. Met deze vorm van tijdelijke bewoning kunnen we ervoor zorgen dat bewoners een passende opzegtermijn krijgen, de verhuurder informatieplicht opdragen en mensen helpen bij herhuisvesting.”

 Hans Weevers, woordvoerder wonen van de PvdA fractie: “Deze vorm zou gebruikt kunnen worden voor situaties waar tijdelijke verhuur niet is toegestaan, maar wel dringend gewenst is omdat reguliere huur in sommige situaties geen optie is. Wij denken dat dergelijke situaties nu in toenemende mate voorkomen en hebben om een inventarisatie gevraagd. Als daaruit blijkt dat het nodig is, willen we dat onderzocht wordt of een derde weg kan worden gecreëerd.”

Combrink vindt antikraak contracten verre van optimaal en is dan ook blij dat er snel een alternatief onderzocht en ontwikkeld wordt: “Antikraak is niet de oplossing om leegstand te bestrijden. Zo kan de eigenaar of het antikraakbureau zonder aankondiging met de sleutel je huis binnenvallen. Ook kan het antikraakcontract zonder opgaaf van redenen in twee weken worden beëindigd.”

De motie is aangenomen met steun van de SP. In juli 2011 rapporteert het College de mogelijke voorstellen.