Vandaag stelden de SP gemeenteraadslid Alberts samen met GroenLinks raadslid Fjodor Molenaar schriftelijke vragen over bezuinigingen in het openbaar vervoer. In Het Financieele Dagblad en in Het Parool van vandaag staat dat stedelijke vervoerbedrijven een stuk efficiënter kunnen werken, door lege bussen en trams te schrappen. Volgens de directeur van het GVB gooit het bedrijf miljoenen over de balk. SP en GroenLinks willen graag weten hoe het College staat tegenover de uitspraken van de GVB-directeur.

In het artikel in Het Financieele Dagblad wordt GVB-directeur Bolier geciteerd. Het GVB gooit volgens hem miljoenen over de balk met lege bussen en trams. Er zijn in Amsterdam volgens de GVB-directeur “buslijnen waar maar tien mensen per dag in zitten”. Volgens dhr. Bolier kan het GVB tot een derde goedkoper uit zijn als zij alle slechte lijnen zouden mogen sluiten. Dit kan echter niet omdat gemeenten veranderingen niet toestaan, aldus dhr. Bolier.


Tegelijkertijd protesteert het GVB samen met de RET en de HTM tegen de bezuinigingen op het openbaar vervoer. Op 14 februari is er een actie geweest waarbij 40% minder openbaar vervoer aangeboden werd, om de gevolgen van de bezuinigingen duidelijk te maken. Wethouder Wiebes (VVD) steunt het GVB in het protest tegen de onmogelijkheid om 50 miljoen euro op het Amsterdamse stadsvervoer te bezuinigen.

 

Vragen

 

1.         Heeft de GVB-directeur zijn uitspraken overlegd met het college alvorens deze in de media te doen?

 

2.         Komt de weergave van de uitspraken van de GVB-directeur overeen met de feitelijke uitspraken die hij gedaan heeft? Zo nee, welke uitspraken zijn dan gedaan? En met welk doel heeft de heer Bolier deze uitspraken gedaan?

 

3.         Wat is de inhoudelijke reactie van het college op de uitspraak dat het GVB tot een derde goedkoper uit kan zijn als het vervoerbedrijf alle slechte lijnen zouden mogen sluiten.

 

4.         In het openbaar vervoer is het een feit dat veel lijnen onrendabel zijn, omdat de reizigersinkomsten niet alle kosten van zo’n lijn dekken. Welke lijnen zijn volgens de GVB-directeur “slechte lijnen” en welk criterium van “slecht” wordt hier gehanteerd?

 

5.         Is het college van mening dat buslijnen, tramlijnen en metrolijnen rendabel (d.w.z. kostendekkend) moeten zijn. Antwoord graag toelichten. En zo ja, wanneer is een buslijn volgens u rendabel?

 

6.         Welke veranderingen mag het GVB van de gemeente Amsterdam niet uitvoeren, zodat het GVB – volgens de directeur – niet een derde goedkoper uit kan zijn?

 

7.         Welke buslijnen zijn er in Amsterdam waar per dag (maximaal) tien mensen in zitten? Graag zien wij een overzicht van de desbetreffende lijnen met de telcijfers tegemoet.

 

8.         Wat is uw oordeel over de uitspraken van de heer Bolier?

 

 

R. Alberts (SP)

F. Molenaar (GroenLinks)