GroenLinks wil de discussie aan met het Amsterdamse College van B&W en de gemeenteraad over de uitkomsten van het overleg over Schiphol, de zogenaamde Alderstafel. Hans Alders, voorzitter van het overleg, stelt voor om Schiphol flink te laten groeien zonder dat daar stevige garanties omtrent het terugdringen van geluidshinder tegenover staan. GroenLinks-woordvoerder Evelien van Roemburg: ‘Het voorstel van Alders is nog erg onduidelijk, terwijl de omwonenden recht hebben op zekerheid’. In de commissievergadering Economische zaken van 1 september zal GroenLinks deze zaken aan de orde stellen.
De gemeenteraad heeft in 2008 voorwaarden gesteld aan de uitbreiding van Schiphol. Met die boodschap is het College van B&W deelnemer geweest aan het overleg met Alders. GroenLinks wil daarom van het College van B&W weten wat haar rol tijdens het overleg is geweest en of ze de mening van GroenLinks deelt dat het niet zo mag zijn dat omwonenden voor de zoveelste keer de prijs van de uitbreiding van Schiphol gaan betalen.
Daarnaast heeft de gemeente 20 procent van de aandelen van de luchthaven in haar bezit. Dat betekent dat de gemeente stevige druk kan zetten op directie van de luchthaven om de geluidshinder zoveel mogelijk te beperken, en maatregelen af te dwingen als niet aan de eisen wordt voldaan. Dergelijke maatregelen zijn des te harder nodig nu Schiphol de wens heeft om het aantal vluchten uit te breiden. Het voorstel van de Alderstafel is om per 1 november 2010 het aantal vluchten met bijna 15 procent uit te breiden tot 510.000 per jaar.
Over een toename van het aantal vluchten heeft GroenLinks stevige bedenkingen als de garanties om de geluidshinder terug te brengen niet spijkerhard zijn. De maatregelen over geluidshinder die door de Alderstafel worden voorgesteld zijn vaag, zitten nog in de experimentele fase of kunnen teniet worden gedaan door de forse voorgestelde groei van 70.000 vluchten.
Van Roemburg: ‘Amsterdam kan en moet een verschil maken voor de omwonenden van Schiphol’.