De eeuwenoude veenpolders rondom Amsterdam hebben een grote cultuurhistorische waarde. De gebieden behoren grotendeels tot de ecologische hoofdstructuur. Waterland, Groene Hart en de Stelling van Amsterdam vormen drie Nationale Landschappen. Ze behoren tot de beste weidevogelgebieden van Europa. Het groene ommeland is een fijne plek om te recreëren, het heeft een sterk positieve invloed op het vestigingsklimaat en is een economische factor van formaat. Dit landschap is zo waardevol, dat verwacht mag worden dat Amsterdam hierin investeert.
GroenLinks wil het buitengebied beter ontsluitendoor recreatie die goed combineert met behoud van landschap- en natuurwaarde. Wij richten ons daarbij op uitbreiding van fiets- en wandelpaden, betere busverbindingen, meer kanolocaties en plekken om te slapen bij de boer. De binding met de stad moet worden versterkt door uitbreiding van het project Proeftuin Amsterdam, gericht op bevordering van gezond eten en producten uit de duurzame regionale voedselketen. De Nationale Landschappen worden daarin neergezet als een sterk en duurzaam merk, met waardevolle natuur en mooie streekproducten als Waterlandkaas en Amstelmelk en volop plek om te recreëren. Samenwerking met boeren in de regio is daarbij van vitaal belang.
Intensieve landbouw en verrommeling bedreigen het karakter van het buitengebied. De kwaliteit van de veenpolders holt achteruit. Lage waterstanden veroorzaken een forse uitstoot van broeikasgassen door de veengronden. Gericht beleid is nodig om het veenweidelandschap te behouden met een hoger en natuurlijker waterpeil, ruimte voor natte natuur, koeien in de wei en meer ruimte voor weidevogels.
De regio beschikt ook nog over een blauwe parel: het IJmeer – Markermeer. Behalve een Europees beschermd natuurgebied is dit ook dé plek om te varen, te zwemmen of aan het strand te liggen. Maar de waterkwaliteit is flink achteruit gegaan. GroenLinks wil natuur van topkwaliteit in dit gebied, waar recreatie en natuur samen gaan. Daarvoor zijn investeringen nodig. De komende periode moet Amsterdam deze ecologische schaalsprong in beweging zetten, samen met het Rijk en de regio.