Het leidt geen twijfel dat de bezuinigingsmaatregelen pijn gaan doen, maar met de keuzes van GroenLinks lukt het om de begroting van de gemeente Amsterdam solidair én sluitend te houden. Geen bezuinigingen op onderwijs en armoedemaatregelen, juist nú investeren in de duurzame toekomst en economische kracht van Amsterdam. En als het aan GroenLinks ligt, zullen de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
Blijvend investeren in klimaat en de stad van toekomst
Ondanks de bezuinigingen wil GroenLinks blijvend investeren in een duurzame en economische sterke stad. Investeringen in energiebesparing, woningisolatie en energieopwekking verdienen zich door stijgende energieprijzen op termijn terug. Bovendien creëren deze investeringen banen. Groene banen die hard nodig zijn. Investeringen in stedelijke ontwikkeling, bijvoorbeeld het herontwikkelen van oude bedrijventerreinen, zullen ook nodig blijven om de stad aantrekkelijk en economisch sterk te houden. GroenLinks wil de opbrengsten van de verkoop van NUON (die al op de gemeentebegroting staan) deels inzetten voor deze doelen. .
Geen bezuinigen op armoedebestrijding en onderwijs
GroenLinks kiest er voor om niet te bezuinigen op onderwijs en armoedebestrijding. Onderwijs is nog steeds de beste investering die wij in onze kinderen kunnen doen. Zolang het Rijk hierin te weinig doet zal de stad haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Daarnaast vindt GroenLinks het niet sociaal om mensen met een minimum te korten, zeker niet in deze tijden van crisis. Regelingen die voorzien in een computer voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, een nieuwe koelkast voor mensen met alleen een AOW moeten intact blijven.
Een slanker en efficiënter apparaat
De organisatie van de gemeente kan een stuk slanker en efficiënter. In deze bestuursperiode is al een belangrijke stap gezet door van 14 naar 7 stadsdelen te gaan en door diensten te laten samenwerken of fuseren. Daarnaast wordt op regionale schaal steeds beter samengewerkt (metropool). Het uitbouwen van deze samenwerking zal ook leiden tot besparingen. Op basis van het rapport acht GroenLinks het mogelijk de komende jaren op de posten ‘Bestuur & Concern’ en ‘Bedrijfsvoering’ een totaal van 80 miljoen te bezuinigen. De keuze te starten met een kleiner hoofdkantoor wordt door GroenLinks onderschreven.
Minder beleid, effectieve uitvoering
Wat GroenLinks betreft wordt de komende jaren vooral de nadruk gelegd op uitvoering van ingezet beleid. Dat betekent een effectieve en doelmatige inzet van middelen. De projecten die zich in de afgelopen jaren hebben bewezen op het gebied van zorg, onderwijs en maatschappelijke opvang worden versterkt. GroenLinks wil geen geld uittrekken voor nieuwe plannen en ‘ongevraagd’ beleid. Van de 155 miljoen die volgens het rapport maximaal te bezuinigen is in het sociaal domein kiest GroenLinks ervoor om 45 miljoen te realiseren.
Ook in het fysieke domein is te besparen door zeer terughoudend te zijn met het starten van nieuwe projecten. Wettelijke taken worden efficiënter uitgevoerd en er kan worden bezuinigd op overhead. De P&R terreinen worden kostendekkend. De haven genereert extra inkomsten door het plaatsen van meer windmolens. GroenLinks wil niet bezuinigen op groen en de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers. Met deze invalshoek denkt GroenLinks dat het mogelijk is de komende periode 70 miljoen te besparen in het fysieke domein.
De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten
Gezien de ernst van de crisis en de hoogte van de bezuinigingen kiest GroenLinks ervoor de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Dit betekent dat de OZB jaarlijks met ongeveer 7% zal stijgen. Dit betekent voor iemand met een huis van 400.000 euro de komende vier jaar elk jaar een stijging van ongeveer 1,50 euro per maand. Daarmee gaat Amsterdam in de richting van het landelijk gemiddelde, maar blijft daar nog onder GroenLinks denkt dat het zo mogelijk is om op een verantwoorde en solidaire manier 50 miljoen aan extra inkomsten te generen. Mocht de Rijkskorting op het gemeentefonds toch meevallen, dan wil GroenLinks deze post terug brengen naar 35 miljoen.
Rijksbezuinigingen
In de berekeningen in het rapport ‘Inzet op Herstel’ wordt geanticipeerd op een mogelijke extra korting op het gemeentefonds per 2012 van 3 miljard. GroenLinks is tegen deze korting en zal zich in Den Haag hier ook tegen verzetten. GroenLinks hoopt dat een volgend kabinet deze bezuinigingsmaatregel niet doorzet. Er zijn betere alternatieven.
Het rapport ‘Inzet op Herstel’ becijfert dat de middelen uit het gemeentefonds voor Amsterdam met 77 miljoen gekort worden door extra bezuinigingen van het Rijk. Mocht een volgend kabinet andere keuzes maken, dan kan deze korting fors lager uitvallen. Mocht blijken dat deze korting 45 miljoen lager wordt, dan wil GroenLinks 20 miljoen minder besparen op het sociale domein, de lasten met 15 miljoen minder laten stijgen en 10 miljoen minder bezuinigingen in het fysieke domein.
Hieronder treft u het financiele overzicht van de voorstellen van GroenLinks.