De Noord/Zuidlijn is een belangrijke verbinding voor de hele regio. De aanleg en het besluit daartoe gaan echter zeer moeizaam. In 2002 heeft GroenLinks tegen het aanlegbesluit gestemd. Niet omdat wij tegen de ontwikkeling van het openbaar vervoer zijn, in tegendeel, maar omdat wij toen al vermoedden dat het project teveel financiële risico’s met zich mee zou brengen. Bovendien waren de risico’s niet goed te overzien, wat op zich al een reden was om tegen te stemmen.
Uit het onlangs gehouden enquêteonderzoek – mede aangevraagd door GroenLinks - is gebleken dat GroenLinks gelijk had in 2002. Het college had het besluit niet mogen voorleggen aan de raad en de raad had er niet mee mogen instemmen, omdat het project nog niet rijp was en de risico’s niet voldoende in kaart gebracht. We zijn nu acht jaar verder, de lijn is in aanbouw, de stad ligt op diverse plekken open. Er is wat ons betreft maar één optie en dat is afmaken wat de stad begonnen is. Er is al heel veel geïnvesteerd in de Noord/Zuidlijn en zal nog meer gaan kosten, maar stoppen is geen alternatief. De gemeente zal het geld dat is geleend van het Rijk moeten terugbetalen en dat maakt stoppen even kostbaar als doorgaan.
GroenLinks vindt het van groot belang, dat de voortgang van het project goed en zorgvuldig wordt bewaakt, dat het projectbureau Noord/Zuidlijn goed functioneert en dat er transparantie is over de kosten en risico’s. Gezien het belang van deze lijn, mag een grotere bijdrage van het Rijk worden gevraagd. De schade die bij de verdere bouw nog zal ontstaan, wat niet is uit te sluiten bij een dergelijk grote operatie, moet ruimhartig worden gecompenseerd. GroenLinks is ervan overtuigd dat als het project eenmaal is afgerond, dat Amsterdammers blij zullen zijn met de Noord/Zuidlijn.