Onze kersvers gekozen lijsttrekker Maarten van Poelgeest zei het zaterdag al: Steden kunnen de wereld redden. En, zei hij erbij, dat klinkt nogal pretentieus, maar er zit een grote kern van waarheid in. Ik schreef daar al over in mijn vorige weblog. Steden en hun inwoners zijn in het rijke westen verantwoordelijk voor driekwart van het klimaatprobleem. En tegelijkertijd kunnen zij voor de oplossing zorgen.
Zeker nu een klimaatakkoord in Kopenhagen in gevaar is door het ontbreken van harde toezeggingen van de VS, is het aan de steden om te laten zien dat zij hun bijdrage gewoon zullen leveren.
Ik was afgelopen week in Hamburg, met vertegenwoordigers uit vele steden uit de hele wereld. Samen met o.a. Hamburg, Chicago, Stockholm, Kopenhagen, München, Sint Petersburg, Helsinki en Dar es Salaam heb ik namens Amsterdam de ‘Declaratie van Hamburg’ ondertekend. Daarin spreken we uit ons in te zetten om de temperatuurstijging tot maximaal 2 graden te beperken.
Alle steden hebben een klimaatprogramma met maatregelen voor energiebesparing en duurzame energie, beperking van vervuilende mobiliteit en meer fietsen en openbaar vervoer. Het was zeer inspirerend plannen uit te wisselen en de gezamenlijke spirit en vechtlust te ervaren.
München heeft bijvoorbeeld zeer ambitieuze plannen voor de productie van duurzame energie, net zoals Hamburg. Met dank aan het Duitse systeem voor duurzame energieproductie, met het Feed-in tarief.
Stockholm is geweldig bezig met z'n 'congestioncharge' en slimme IT, Kopenhagen bouwt veel windmolens, ook in de stad (met Vattenfall overigens....).
Ik ontmoette de charismatische Hamburgse ondernemer Michael Otto, die een gigantisch wereldwijd postorderbedrijf bezit en in zijn bedrijf de CO2 uitstoot door transport met zo'n 80 procent aan het verminderen is. En dat scheelt ook nog eens heel veel kosten, zo vertelde hij. Hij zet met zijn bedrijf de toon in Hamburg.
Steden, hun inwoners en ondernemers moeten het voortouw nemen.
Op naar Kopenhagen!