Vanochtend ben ik op het Wibautcongres over de toekomst van de steden geweest, op het Westergasterrein. Daar hield LeDonna Redmond een prachtig verhaal over de betekenis van voedsel voor mensen in de stad. Zij is al heel lang activiste in de community-movement, woont in Chicago en is nu de ziel van de Foodmovement aldaar.

Ze noemt haar beweging Soul (Soil, Organic, Urban and Living). Toen ze voor haar zoontje op zoek ging naar gezond voedsel realiseerde ze zich dat in haar wijk in Chicago geen verse groente te koop was. Wel kant en klare kip, chips etc, wel 'guns, cars en heroin', maar geen verse tomaat. Door haar actie om daar iets aan te doen bloeien er nu kleine marktjes en zijn er groentetuinen die door jongeren uit de community worden bewerkt. De jongeren dragen nu de beweging, vertelde ze.

 

In Amsterdam is eenzelfde beweging aan de gang en dat kwam prachtig in beeld door de Week van de Smaak. Met Amsterdam als Hoofdstad van 1001 smaken. Het Foodcenter opende haar poorten voor Amsterdammers, ik was in Zuidoost bij de finale van een kookwedstrijd. Een mevrouw met Syrische achtergrond won en hoopt nu met koken een inkomen te gaan verdienen. In de Javastraat organiseerden de ondernemers de Foodnight. Zondag reed ik van het Foodcenter met een kist groente, in de eerste elektrische vrachtwagen (10 tonner) met vrouwelijke chauffeur naar de Tuinen van West. In Osdorp was een streekmaaltijd met Osdorpers, jong en oud, bereid. Je kon zelf een koe melken en zo superverse melk drinken, en zelf groente oogsten die daarna in de pan ging. Echt een community gebeuren, in de geest van LeDonna Redmond. Want zei zij, uiteindelijk gaat het om de maaltijd samen.