P. Leideritz schetst in het Parool van 25 juni jl. namens de Vereniging Vrienden van de Singelgracht een onjuiste tegenstelling tussen plannen voor parkeergarages in de Singelgracht en de doelstelling van een autoluwe stad. Juist door aanleg van nieuwe garages kunnen geparkeerde auto’s van straat verdwijnen, en wordt de stad autoluwer omdat auto’s minder ver de binnenstad in hoeven rijden.
Nieuwe parkeergarages zijn nodig om verder te kunnen gaan met het autoluwer maken van de stad en de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls te geven. Niet door auto’s de stad uit te jagen, maar door parkeren aan de rand van de binnenstad te faciliteren. Bij de plannen voor de Marnixgarage zijn ruim driekwart van de 1000 ondergrondse parkeerplaatsen bestemd voor bewoners die hun auto nu op straat hebben staan. Minder dan een kwart is voor bezoekers bestemd. Daardoor kunnen Centrum en Westerpark op straat zo’n 800 parkeerplekken opheffen. Zo ontstaat meer ruimte en veiligheid voor voetgangers en fietsers, wat in de kleinschalige Amsterdamse binnenstad van groot belang is. De verfoeide Marnixstraat kan door een parkeergarage onder de Singelgracht toekomstig een groene wandelpromenade krijgen aan de Jordaanzijde. De Westerstraat kan veel fraaier worden en krijgt haar beloofde ramblas.
Ontsluiting van de Singelgrachtgarages vindt plaats vanaf de hoofdroute rond het Centrum; de Nassaukade en de Stadhouderskade. Dit voorkomt dat bewoners en bezoekers door de smalle straten van de binnenstad rijden van en naar een parkeerplek. Doel is uiteindelijk een groene wandelpromenade rond de hele Singelgracht te maken. Ter hoogte van het Rijksmuseum kan nu al ervaren worden welke kwaliteit de Singelgracht daarmee krijgt.
Vastgelegd is dat de nieuwe garages moeten voldoen aan de normen voor luchtkwaliteit, en geen extra autoverkeer aantrekken. Westerpark en Centrum doen daarmee precies wat veel Amsterdammers willen: het verbeteren van het verblijfsklimaat door extra ruimte te creëren voor wandelaars en fietsers, bomen en groen, buitenspelen, en terrasjes. De bewoners in Westerpark en de Jordaan worden daar alleen maar beter van.