De Marnixstraat gaat nog voor volgend jaar maart op de schop. Daartoe zullen centrale stad en stadsdeel Centrum zich samen inzetten. Ook komt er onderzoek naar de mogelijkheid om de Marnixbrug gelijktijdig van vrijliggende fietspaden te voorzien. Geld voor deze versnelde aanpak mag geen probleem zijn. En de resterende 77 blackspots in Amsterdam worden mogelijk met voorrang aangepakt. GroenLinks kreeg deze toezeggingen afgelopen woensdag van wethouder Gerson in de raadscommissie Verkeer.

Aanleiding voor de actualiteit was een ernstig verkeersongeluk met dodelijke afloop op het Marnixplein op vrijdag 19 juni. Na aanrijding door een vrachtwagen overleed een 12-jarige jongen aan zijn verwondingen. Het is niet de eerste keer dat daar ernstige ongelukken gebeuren. Bussen, trams, vrachtverkeer, racende taxi's; menigmaal kwamen fietsers en voetgangers eronder.
 
De Marnixstraat is een beruchte red route, het Marnixplein een gevaarlijke blackspot. In 1990 besloot de gemeente al tot eenrichtingsverkeer, maar door een actieve lobby vanuit de noord Jordaan werd dit op de lange baan geschoven. Samen met de bewoners van de Marnixstraat zet GroenLinks raadslid Fjodor Molenaar zich sinds 2005 al in voor een veilige Marnixstraat, eerst vanuit de deelraad in Centrum, nu vanuit de gemeenteraad.
 
Deelraad Centrum besloot op aandringen van GroenLinks en PvdA in september 2008 tot een volledige herinrichting. Molenaar: "Het ongeluk bevestigt ons oordeel dat de deelraad een juist besluit genomen heeft: er komen vrijliggende fietspaden en veilige oversteekplaatsen van Bloemgracht tot aan het Haarlemmerplein. Uitermate pijnlijk dat het toch nog een slachtoffer heeft gevraagd."
 
De buurt eist snelheid en tijdelijke maatregelen. Fjodor Molenaar verzocht de wethouder Verkeer, Hans Gerson, in de commissie om zich in te spannen voor effectieve korte termijnmaatregelen. Gerson heeft toegezegd dat het door bewoners zelf aangelegde zebrapad zal blijven, dat verkeersregelaars in de ochtend en avond kinderen veilig over het plein zullen leiden, en dat afscherming van de fietsstroken door gele fietsstrookgeleiders wordt onderzocht. Dat alles is afwachting van de definitieve aanpak.
 
Dagelijks maken honderden kinderen de oversteek van de Jordaan naar Westerpark en vice versa over de Marnixbrug. Er liggen diverse scholen. De brug maakt geen onderdeel uit van het nieuwe veilige profiel voor de Marnixstraat. Gerson heeft vanmiddag op verzoek van GroenLinks toegezegd met spoed onderzoek te gaan doen naar de mogelijkheid ook de Marnixbrug van vrijliggende fietspaden te voorzien. Verder zal hij zich er met stadsdeel Centrum voor inspannen de volledige herinrichting nog voor maart 2010 te beginnen. Geld voor een versnelde uitvoering mag geen probleem zijn.
 
Op verzoek van GroenLinks en SP beloofde Gerson nog te bekijken of de nog resterende 77 blackspots in de stad met voorrang kunnen worden aangepakt. GroenLinks is blij met de voortvarendheid waarmee het bestuur hiermee de afgelopen dagen aan de slag is gegaan. Het wordt echt tijd dat voetgangers en fietsers de hoogste prioriteit krijgen in het dagelijks verkeer in Amsterdam.