Afgelopen donderdag samen met andere gemeenten met Eberhard van der Laan gesproken over de aanpak van eergeweld. Eberhard noemt de afspraken met gemeenten en migranten- en vluchtelingenorganisaties, het protocol eergeweld, een bloem temidden van moeizame debatten over integratie. Ik heb aangedrongen op scherpere stellingname bij Eberhard. Eergeweld is onacceptabel, de wortel ligt bij ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, de emancipatiestrijd is cruciaal om het uit te bannen.
We weten dat het aantal ontdekte gevallen van eergeweld waarschijnlijk zal stijgen nu er steviger wordt opgetreden. Omdat, net als bij alle geweld achter de voordeur, we er tot nu toe niet veel van mee krijgen en er nog steeds relatief weinig aangifte wordt gedaan. Bij eergeweld zijn er meestal meerdere daders, familieleden.
Je ontworstelen uit heersende opvattingen, opkomen voor zelfbeschikkingsrecht, recht op eigen ontwikkeling, eigen identiteit vraagt heel veel. Verandering lukt alleen vanuit de gemeenschappen zelf, vanuit moedige vrouwen en mannen die voor hun rechten knokken, die de strijd aangaan met knellende normen en opvattingen. Die taboes aan de orde stellen. Ik wil hen daar in steunen. En uiteraard de bescherming en veiligheid bieden die noodzakelijk is, daders vervolgen en families begeleiden.
We zijn in Amsterdam stevig bezig, met ketenaanpak waar de landelijke organisaties van migranten en vluchtelingen in meedoen, vluchtelingenorganisaties NL (VON), Samenwerkende Marokkaanse Netwerken (SMN) en Inspraak Orgaan Turken (IOT). Zij trainen "changemakers", mensen uit de eigen gemeenschappen die de verandering voortstuwen, die bemiddelen, kennis overbrengen. We leiden 70 steunvrouwen en mannen op, onder andere in Bos en Lommer. Een kwartiermaker traint dertig veiligheidscoördinatoren op scholen en we gaan weerbaarheidstrainingen organiseren op het ROC. En we zetten ons speciaal in voor homoseksuele mannen van allochtone achtergrond die worden bedreigd.
Aandacht voor eergeweld, de oorzaak ervan en de bestrijding moet hoger op de politieke agenda.
Marijke Vos, wethouder Zorg en Milieu