Door te kiezen voor een duurzaam waterpeil kiest GroenLinks ervoor om bepaalde vormen van intensieve melkveehouderij en akkerbouw op sommige plekken in de regio niet langer mogelijk te maken. Er zal daarom geld vrijgemaakt moeten worden voor meer extensieve veeteelt die past bij hogere waterstanden en op sommige plekken voor het omvormen naar natte natuur. Dat betekent dat er minder koeien komen, en dus minder melk, minder vlees en dus minder voedsel uit ons eigen gebied.De vraag is of we hier als GroenLinks voor kiezen of dat we toch proberen het oude waterpeil (zo lang mogelijk) in stand te houden.
Ondanks de huidige planologische bescherming gaat de kwaliteit van de veenpolders achteruit. Door verrommeling en te intensieve landbouw verdwijnt het unieke karakter van het landschap. Het inklinken van veengronden door te lage waterstanden veroorzaakt daarnaast een fors deel van de CO2-uitstoot in de Amsterdamse regio. Passieve bescherming is dus niet genoeg. Het veenweidelandschap moet duurzaam behouden worden. Een mooi open landschap met koeien en weidevogels, hoge natuurwaarde en minimale inklinking van het veen, beheerd door landbouwers.
Om dat te bereiken moet bijvoorbeeld iets gebeuren aan het waterpeil. Op dit moment zijn de (economische) activiteiten op een bepaald gebied meestal leidend voor de hoogte van het waterpeil. Boeren hebben bijvoorbeeld graag een laag waterpeil, wat intensieve veehouderij mogelijk maakt. Door de kunstmatige lage waterstand klinkt het veen echter in. De waterstand moet dan nog meer verlaagd worden. Op sommige plekken is deze vicieuze cirkel niet meer houdbaar. Een duurzaam waterpeil moet daarom leidend worden. Dat betekent dat toegewerkt zal moeten worden naar minder intensieve vormen van melkveehouderij, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van aangepast en lichter materieel. In sommige gebieden wordt afscheid wordt genomen van de landbouw en zal het gebied de bestemming natte natuur krijgen. In de droogmakerijen kan de grondgebonden landbouw en veeteelt in principe wel rendabel blijven voortbestaan.
Hier vind je een preadvies over dit dilemma.