Ben jij maatschappelijk betrokken en ondernemend en vind je het interessant om over politiek inhoudelijke onderwerpen na te denken? Meld je dan nu aan voor de vijfde editie van de Denktank GroenLinks Amsterdam. Aanmelding staat open voor zowel leden van Groenlinks als andere belangstellenden.
Vanaf januari 2013 gaat de denktank van Groenlinks Amsterdam weer van start. GroenLinks nodigt je uit samen met anderen een half jaar na te denken over en inhoudelijk bij te dragen aan één van de vier hieronder genoemde onderwerpen en daarmee concreet een raadslid te ondersteunen. De vier mogelijkheden zijn:
- Power to the people:
De stad bruist van de initiatieven van burgers en ondernemers die zich inzetten voor mensen in hun eigen leefomgeving. De laatste jaren is veel geschreven over actieve burgers en burgerinitiatieven, over Eigen Kracht en zelfredzaamheid. Maar hoe zien deze actieve burgers de rol van de overheid? Hoe kunnen deze buurtinitiatieven goed in kaart worden gebracht, en kunnen succesvolle initiatieven snel groeien? Is er behoefte aan een overheid die meer faciliteert en hoe zou dit er uit moeten zien?
- Groen omlijst:
De Amsterdamse kunst & cultuursector werkt nog weinig aan vergroening en verduurzaming. In de toekomst zouden culturele instellingen wellicht juist een actieve rol kunnen spelen bij de transitie naar groen en duurzaamheid. Niet alleen via hun eigen gebouwen, maar ook via programmering en samenwerking met andere partijen. Hoe kan dit het beste worden bewerkstelligd? Hoe zijn ervaringen uit andere branches toepasbaar op de cultuursector? Zijn er praktijkvoorbeelden in het buitenland die toepasbaar zijn in Amsterdam?
- De autovrije binnenstad:
Amsterdamse binnenstad autovrij, dat zou nog eens mooi zijn! En dan gewoon
het hele Singelgrachtgebied. En toch is het niet verstandig om het morgen af te kondigen. Bewoners moeten mobiel en bereikbaar kunnen blijven en de middenstand moet worden bevoorraad. Wat zijn voorbeelden van andere autovrije binnensteden? Welke maatregelen zijn er genomen om bewoners mobiel en middenstand bereikbaar te houden? Moet er een uitzondering worden gemaakt voor elektrische voertuigen? Hoe kunnen gevonden/bedachte maatregelen worden toegepast op Amsterdam?
- Meer werk voor lageropgeleiden:
Het bezit van een diploma is steeds belangrijker bij het vinden van werk. Zonder een MBO+ kwalificatie wordt het bij veel beroepen, die voorheen door lageropgeleiden werden beoefend, steeds moeilijker een baan te vinden. Tegenwoordig vinden lageropgeleiden vooral werk in de dienstensector, maar waar werken deze mensen precies? Om hoeveel mensen gaat het in Amsterdam? Hoe kunnen we meer banen creëren voor lageropgeleiden? Hoe zorgen we er voor dat dit werk is waar ze gelukkig van worden en waarbij opwaartse mobiliteit mogelijk blijft?
Wat is de Denktank GroenLinks Amsterdam?
De Denktank van GroenLinks Amsterdam is op zoek naar getalenteerde en gecommitteerde kandidaten die op vrijwillige basis in kleine groepen een half jaar werken aan verschillende politieke en maatschappelijke onderzoeksonderwerpen gerelateerd aan de stad Amsterdam en de GroenLinkse politiek. Hierbij betrekken ze experts, de fractie(s), bestuurders en de leden van GroenLinks Amsterdam.
Wat is het doel, wat voor kansen biedt het mij?
De Denktank heeft als doel de fracties en de partij van inhoudelijke input te voorzien over de vooraf geselecteerde thema’s. Hierbij werken de deelnemers van de werkgroep nauw samen met de fractieleden die de thema’s hebben aangedragen. De deelnemers doen dit bijvoorbeeld door het schrijven van een onderbouwde notitie, opiniestuk, of discussieplatform voor de fractie of de programmacommissie. Dit kan door het organiseren van een symposium of het schrijven van artikelen voor bijvoorbeeld het Parool of de Linker (ledenblad van GroenLinks). Tegelijkertijd biedt de Denktank de unieke kans om op een inhoudelijke manier kennis te maken met GroenLinks Amsterdam, zowel met de partij als de mensen, en iets bij te dragen aan de ontwikkeling van de stad Amsterdam.
Wanneer?
De Denktank loopt van januari 2013 tot en met begin juni 2013 en wordt naar eigen tijdsindeling ( ongeveer een avond in de week) ingericht.
Er zijn drie belangrijke algemene bijeenkomsten op dinsdagavond:
-de kickoff op dinsdag 22 januari
-een tussentijdse bijeenkomst op dinsdag 16 april
-de eindpresentaties op dinsdag 4 juni
Tussentijds wordt het contact binnen de denktank onderling en met het betrokken fractielid zelf georganiseerd.
Hoe aan te melden?
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij David Sluiman (denktank@mail.com). Stuur je CV en motivatiebrief (brief max. 1 A4), toegespitst op een of meerdere onderwerpen voor 19 november op. Geschikte kandidaten worden uitgenodigd voor een selectiegesprek in de periode 14 – 19 december.
Eerdere onderzoeken gingen onder andere over het uitbreiden van de horeca openingstijden en een toekomstplan voor het westelijk Havengebied. Enkele presentaties zijn hieronder te downloaden.