De klimaatnotitie van GroenLinks (deel)raadsleden Maarek, Lipschitz en Geurts is behandeld in de raad, het GroenLinks voorstel om een actieprogramma voor elektrisch vervoer op te zetten is met algemene stemmen aangenomen en wethouder Vos heeft toezeggingen gedaan om schone vervoersmogelijkheden over water verder te onderzoeken en te kijken naar de kansen voor 'Groene Verkeersplannen'.
Klimaatnotitie GroenLinks
Woensdag 1 oktober werd de klimaatnotitie 'Amsterdam CO2-neutraal' van GroenLinks in de gemeenteraad behandeld. Karim Maarek (raadslid Oud-West), Claudia Lipschitz (duo-raadslid ZuiderAmstel) en Barn Geurts (raadslid centrale stad) hadden begin 2008 veertig voorstellen voor een beter klimaat verzameld en ingediend. Van het uitbreiden van autodelen, CO2-neutrale wijken, innovatiefondsen voor nieuwe technologieën, tot het versneld invoeren van walstroom voor de scheepvaart en een brede publiekscampagne over klimaatbeleid. De opstellers van de notitie beoogden zo een bijdrage te leveren aan het debat over klimaatbeleid en vooral ook concrete suggesties te doen om de uitstoot van CO2 in de stad te verminderen. Het college gaf aan dat de notitie een inspiratie was voor verdere plannen en heeft diverse voorstellen uit de notitie overgenomen, onder andere in de gemeentelijke notitie ‘Nieuw Amsterdams Klimaat’.
GroenLinks zet in op elektrisch vervoer
In aanvulling op de notitie heeft GroenLinks nog een motie ingediend om aandacht te vragen voor elektrisch vervoer. Elektrisch vervoer is in opkomst. Er zijn al elektrische brommers, de eerste elektrische bestelbus rijdt in Amsterdam, er komt een elektrische tuktuk en de interesse voor elektrische bootjes neemt weer toe. Om al die nieuwe ontwikkelingen een echte kans te geven zal er veel moeten gebeuren in de stad. Er zullen oplaadpunten moeten komen. De gemeente kan en moet hierbij de regie nemen. De gemeente kan ook de ontwikkeling van nieuwe elektrische vervoersmiddelen stimuleren door middel van ontwikkelingssubsidies. Daarnaast kan ook de aantrekkelijkheid van elektrisch vervoer worden vergroot door het meer ruimte te bieden in de stad, bijvoorbeeld bij het parkeren. GroenLinks heeft met een motie het college gevraagd met een concreet actieprogramma te komen om de kans die elektrisch vervoer in Amsterdam biedt, volledig te benutten. De motie werd met algemene stemmen aangenomen.
Meer groene kansen
Tot slot heeft GroenLinks in de raad nog extra aandacht gevraagd van het college voor schoon vervoer op het water, groen bankieren en groene verkeersplannen. Wethouder Marijke Vos heeft vervolgens toegezegd eind dit jaar met verdere plannen voor schone vaartuigen te komen. Bij de begrotingsbehandeling zal de fractie nog een aparte notitie indienen om de bankzaken van Amsterdam duurzamer te maken. De wethouder zal kennis nemen van de Groene Verkeersplannen zoals die in London worden uitgevoerd (Green Travel Plans) en kijken of die nog een aanvulling kunnen beteken op het beleid van de gemeente om het vervoer in deze stad schoner te maken.