Na lang beraad over het moeizame vraagstuk van de locatie van basisschool 'De Kleine Kapitein', ligt er een plan: de school wordt geïntegreerd in 'De Driehoek', ook op het Java eiland naast de Schaefferbrug en krijgt daarmee - weliswaar pas in 2013 - een prachtlocatie met goede faciliteiten. De kop van het Java eiland blijft vrij voor een bijzondere bestemming.

Omdat het Oostelijk Havengebied veel kinderrijker is geworden dan aanvankelijk was verwacht, is er in het gebied eigenlijk te weinig plek ingeruimd voor scholen. Voor de nieuwe school “De Kleine Kapitein” is het stadsdeel Zeeburg jaren op zoek geweest naar een geschikte locatie. Zolang zaten de kinderen in noodgebouwen. In maart 2006, op de dag van verkiezingen, deed toenmalig wethouder Stadig de toezegging dat de school zich tijdelijk op de kop van het Java eiland mocht vestigen.

Een beetje vreemde toezegging, want de gemeenteraad heeft in 2000 besloten dat de kop van het Java eiland zo’n unieke locatie is ‘dat we die moeten vrijhouden voor een gouden plan’. Dit besluit is nooit aan de gemeenteraad voorgelegd. In de afgelopen twee jaar is het stadsdeel Zeeburg voortvarend aan de slag gegaan met een ontwerp van de school op de strook van de kop van het Java eiland. Inmiddels ging het om een definitieve school op een tijdelijke locatie. Tot begin dit jaar wist de gemeenteraad en ook wethouder van Poelgeest niets van deze plannen. Toen het duidelijk werd dat er voor de school al vergevorderde plannen bestonden gingen raad en wethouder op de rem staan. Dit was immers niet volgens de afspraken uit 2000.

Wethouder van poelgeest heeft zich op de zaak gestort en kwam al snel met twee scenario’s. Of de school zoals ontworpen door het stadsdeel komt definitief op de strook van Java eiland, waardoor er dus een groot deel van de unieke locatie toch onttrokken wordt. Of de school wordt geïntegreerd in de Driehoek, het stuk op Java eiland naast de Schaefferbrug. Uiteraard betekent de tweede optie nog langer wachten op een definitieve school voor de 70 leerlingen van de Kleine Kapitein en fors meer kosten. Deze worden opgevangen door de centrale stad. Het stadsdeel Zeeburg, de school, de ouders en de kinderen wilden heel graag het schoolgebouw op de strook. Dat zou immers aan het begin van schooljaar 2009 klaar kunnen zijn, terwijl de school in de Driehoek naar verwachting pas per 2013 klaar kan zijn.

Voor GroenLinks was dit geen gemakkelijk dilemma, wij kunnen ons goed voorstellen dat de school graag haar leerlingen goede huisvesting biedt en dat het stadsdeel Zeeburg aan de slag wil. En natuurlijk dat de ouders het beste voor hun kinderen willen en eindelijk van de noodlokalen in containers naar een echt gebouw willen. Aan de andere kant is de kop van het Java eiland uniek en niet voor niets heeft de gemeenteraad in 2000 de bijzondere beslissing genomen om één van de mooiste locaties van Amsterdam niet meteen vol te bouwen, maar rustig te bekijken wat het allerbest past op die plek.

Wij vinden het voorstel van het college, om de school definitief te vestigen in de Driehoek en ondertussen de school een nieuwe tijdelijke huisvesting te geven op de strook (met 16 lokalen, een gymzaal, naschoolse opvang en kinderdagopvang) de beste denkbare oplossing voor alle partijen. Vrijwel de hele gemeenteraad deelde deze mening. Wel werd er bij de wethouder op aangedrongen alles op alles de zetten, zodat De Kleine Kapitein ook echt in augustus 2013 haar deuren kan openen. Uiteindelijk is iedereen dan goed uit; de school krijgt - al is het later dan gehoopt - een definitief gebouw op een prachtige plek en de kop van het Java eiland blijft open.