GroenLinks fractievoorzitter Judith Sargentini is sinds 2002 betrokken bij de ID-banen in de stad: “Toen het Rijk die banen afschafte heeft Amsterdam – op voorstel van GroenLinks –kosten noch moeite gespaard om ID’ers met behoud van salaris aan het werk te houden. Ik ben ondertussen toe aan het derde vangnet.”

ID’ers die vrezen hun baan te verliezen vanwege veranderende gemeentelijke regelgeving demonstreerden voor aanvang van de gemeenteraad in de Stopera. De ABVA/KABO had hen daar toe opgeroepen en de SP had de zaak op de agenda gezet. Die partij wil dat het collegebeleid om meer ID’ers te laten uitstromen naar regulier werk op ijs gezet wordt.

ID’ers doen al lang geen additioneel werk meer en dienen daarom regulier betaald te worden. Daar is niet altijd geld voor in de begrotingen van kunst- en welzijnsorganisaties. De dienst werk en inkomen kan echter niet tot in lengte van dagen banen blijven betalen die regulier zouden moeten zijn. De wethouder zegde toe snel met een uitwerking van het vangnet te komen.

Voor de zomer heeft de gemeenteraad besloten de uitstroom van de ID'ers nog intensiever ter hand te nemen. Daarbij heeft het college op verzoek van GroenLinks en PvdA de hoogte van het salaris voor ID'ers voor 4 jaar gegarandeerd. Ook is er jaarlijks 2 miljoen euro beschikbaar voor een vangnet.

De positie van de werknemers staat voor GroenLinks voorop. Werk en salaris zijn gegarandeerd, maar niet per sé bij de huidige werkgever. Er wordt nog volop onderhandeld tussen het stadhuis en de diverse werkgevers om de dreiging van ontslag in oktober volgend jaar af te wenden.

Dat de ID-banen niet het eeuwige leven zouden hebben, wist iedere werkgever. De meeste werkgevers hebben daar in de loop der tijd op ingespeeld door zelf aan uitstroom te werken, mensen voorrang te geven bij interne sollicitaties of politiek aan de bel te trekken.

Judith Sargentini kraakte ook nog twee harde noten over Impuls en de ABVA/KABO.

Welzijnsstichting Impuls wil 74 ID'ers ontslaan omdat de gemeente de loonkostensubsidie met 10% kort. GroenLinks vindt dat Impuls zich als een slechte werkgever opstelt. Impuls heeft zo’n 700 mensen in dienst, waarvan 74 ID’ers en een jaarlijkse omzet van 33 miljoen euro. De verlaging van de gemeentelijke subsidie beslaat slechts 200.000 euro. Impuls kan het best betalen haar ID’ers in dienst te houden.

Sinds 2002 heeft de ABVA/KABO geen moment interesse getoond voor ID’ers. GroenLinks heeft regelmatig contact met hen gezocht over deze kwestie en altijd nul op het rekest gekregen. Judith Sargentini: “Het is goed dat de ABVA/KABO nu voor de ID’ers opkomt, maar waar was zij de laatste zes jaar?”

Lees hier de volledige bijdrage: Standpunt ID-ers n.a.v. raadsactualiteit