Tjeerd Herrema (PvdA) is afgetreden, volgende week verschijnt het tweede Ombudsmanrapport over de Noord-Zuidlijn, GroenLinks en PvdA dienen een voorstel tot raadsenquête met de onderzoeksvragen in.
En GroenLinks is al héél lang tegen...
Tjeerd Herrema (PvdA) is afgetreden, volgende week verschijnt het tweede Ombudsmanrapport over de Noord-Zuidlijn, GroenLinks en PvdA dienen een voorstel tot raadsenquête met de onderzoeksvragen in.
En GroenLinks is al héél lang tegen...
Aftreden Tjeerd Herrema
Een week geleden is PvdA-wethouder Herrema afgetreden nadat was berekend dat er opnieuw veel, heel veel extra geld nodig is voor de Noord-Zuidlijn en dat de aanleg opnieuw langer gaat duren.
GroenLinks en PvdA namen het initiatief voor een raadsenquête, waar inmiddels raadsbreed steun voor is.
Naar verwachting wordt in de gemeenteraadsvergadering van 11 maart a.s. zowel de opdracht voor als de leden van de enquêtecommissie vastgesteld.
Er is alle reden om een enquête in te stellen nu opnieuw blijkt dat er nog veel meer mis is in de organisatie en de opzet van het project dan tot nu toe werd gedacht. Het is Tjeerd Herrema ondanks alles niet gelukt dat allemaal boven water te krijgen. En de raad vindt nu dat het allerzwaarste middel, de raadsenquête, moet worden ingezet. Dan kunnen (oud-)wethouders, (oud-)kamerleden, technici, aannemers, onder ede worden gehoord.
Ombudsmanrapport
Na deze gebeurtenissen is er al weer nieuwe commotie n.a.v. het uitgelekte concept van het tweede Ombudsmanrapport. De raad heeft dit nog niet ontvangen, want er is nog geen afgerond rapport. Het rapport verkeert nog in het stadium van ‘wederhoor’ bij de ondervraagde partijen. Maar ook het eindrapport komt binnenkort in de raad.
Aanvraag Raadsenquête
Jeanine van Pinxteren (GroenLinks) en Myriam Bergervoet (PvdA) hebben inmiddels een voorstel voor de raadsenquête ingediend, met daarin de op dit moment geformuleerde onderzoeksvragen.
De actualiteiten rondom de Noord-Zuidlijn hebben een hoge vlucht genomen. In die zin is het goed om deze website in de gaten te houden de komende tijd voor nieuwe berichtgeving. Maar één ding moet duidelijk zijn;
GroenLinks stemde tégen
Bij de finale besluitvorming in de gemeenteraad, in oktober 2002, heeft de fractie van GroenLinks tegen de aanleg van de Noord-Zuidlijn gestemd. De risico’s waren niet helder, de kosten werden bewust te optimistisch voorgesteld en de financiële afspraken met het Rijk waren veel te riskant voor (het budget van) de gemeente Amsterdam.
Het is bijna schokkend om zo gelijk te krijgen…