Het verkrijgen van een zelfstandige verblijfsvergunning is afhankelijk gemaakt van het behalen van het inburgeringsexamen. Slaag je niet, dan blijf je afhankelijk van je partner. 'Minister Vogelaar en staatsecretaris Albayrak, doe iets aan dit Verdonkgedrocht!', betoogt Fenna Ulichki
Deze week werd in de Amsterdamse gemeenteraad de Verordening Inburgering vastgesteld. Daarin staan de afspraken en de regels waaraan gemeente en inburgeraar zich moeten houden. Voor GroenLinks aanleiding om een weinig emancipatoire maatregel van de erfenis Verdonk ter discussie te stellen: de koppeling die is gemaakt tussen het verkrijgen van een zelfstandige verblijfsvergunning en het behalen van je inburgeringexamen.
GroenLinks vindt inburgering belangrijk. Het ondersteunt nieuwkomers en oudkomers in het verbeteren van hun maatschappelijke positie. Taal en participatie zijn daarbij belangrijke basisvoorwaarden. Vooral voor migrantenvrouwen biedt het Amsterdamse inburgeringsbeleid grote emancipatiemogelijkheden. Zelfs het dwingende karakter kan in sommige gevallen werken. Bijvoorbeeld voor vrouwen waarbij de thuissituatie niet meewerkt. Kennelijk was dat voor Verdonk niet voldoende en moest er nog meer dwang aan te pas komen.
Nederland is in vergelijking met andere landen overigens streng als het gaat om huwelijksmigratie. Als de relatie van een huwelijksmigrant binnen drie jaar verbroken wordt heeft hij – maar meestal zij – geen recht meer om in Nederland te verblijven. In België is de duur van een afhankelijke verblijfsstatus maar 15 maanden, in Engeland is dit bijvoorbeeld 20 maanden.
Let wel, het gaat hier soms om analfabete vrouwen die nog nooit een pen hebben vastgehouden. Lezen en schrijven is een absolute voorwaarde om een kans te maken op het succesvol afleggen van het inburgeringsexamen. Voor veel vrouwen een volstrekt onhaalbare kaart. En dit betekent dat hun rechtspositie in Nederland uiterst zwak is. Als hun man hen slaat, kunnen ze geen kant op. Als ze willen scheiden, moeten ze het land uit.
Inburgering zou moeten gaan over participatie, zelfstandig kunnen zijn en je weg vinden, maar ook over veiligheid en autonomie. Het is een behoefte, een plicht en een noodzaak. Maar het mag vooral geen obstakel zijn bij de emancipatie van vrouwen. Daarom moeten we dit soort regels dan ook zo snel mogelijk afschaffen. Minister Vogelaar en staatssecretaris Albayrak, toon solidariteit met de vrouwenstrijd en wijzig de wet!
Fenna Ulichki
gemeenteraadslid Groenlinks in Amsterdam