GroenLinks is blij met de overeenkomst die de gemeente heeft getekend met NV Stadsgoed, waarmee de laatste in staat wordt gesteld om 18 panden in het Wallengebeid van prostitutie exploitant Charles Geerts op te kopen. Door deze deal is het gevaar geweken dat deze panden, die Geerts al van plan was te verkopen, in de handen van criminelen zouden komen.

De aankoop van de panden loopt vooruit op het plan van aanpak dat het college samen met stadsdeel centrum gaat opstellen voor de herontwikkeling van het Wallengebied.

GroenLinks is verheugd, omdat de panden van Geerts nu in bonafide handen komen en niet naar bestaande exploitanten gaan, die op die manier hun monopolie positie hadden kunnen uitbreiden. Marieke van Doorninck plaatste wel kanttekeningen bij het argument dat door vermindering van het aantal prostitutiepanden in het Wallengebied ook de mensenhandel teruggedrongen zal worden. Immers, criminele organisaties die vrouwen gedwongen achter de ramen te werk zetten, zullen die vrouwen elders plaatsen als de ramen gesloten zijn. Zij drong aan om bij de plannen voor de herontwikkeling van de Wallen vooral in te zetten op het bevorderen van de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van prostituees en op het tegengaan van bedrijfsvoering die dwang, misbruik en geweld in de hand werkt.

De aanpak van mensenhandel in de seksindustrie vergt meer dan het terugdringen van het aantal ramen, het vergt een gedegen inzicht in de sector en degenen die er in opereren, het vergt inzet van politie en hulpverlening, maar ook samenwerking met ‘goede’ exploitanten en niet in de laatste plaats met zelfstandige prostituees. De burgemeester gaf aan dat het college begin volgend jaar naast het plan voor het Wallen ook zal komen met een visie op het Amsterdamse prostitutiebeleid. Dan komt er ook eindelijk een preadvies op de notitie "Nieuwe kansen voor hervormingen in de seksindustrie" die GroenLinks vorig jaar indiende.