Bij alle nieuwe grote bouwprojecten moet duurzaam worden gebouwd, vindt GroenLinks. In het hele ontwikkelproces dient duurzaamheid het sleutelwoord te zijn. Dat geldt voor de Zuidas, voor Nieuw-West, voor Zeeburgereiland, noem maar op.

De gemeente Amsterdam hecht grote waarde aan duurzame ontwikkelingen in ruimtelijke ordening. Met een duurzame ontwikkeling wordt een ontwikkeling bedoeld, die voorziet in de behoefte van de huidige generatie én oog heeft voor de belangen van toekomstige generaties. GroenLinks is blij met de aandacht van het college voor duurzaam ontwikkelen, maar wil daarvoor criteria opstellen. Bij alle planontwikkelingen moet voortaan in alle stadia van het ontwerp- en bouwproces gelet worden op de duurzaamheid. Dat gaat om energie en materiaalgebruik, afval, water, bodem en lucht, om flora en fauna, maar ook om aanpasbaarheid en mobiliteit.

GroenLinks wil deze criteria bijvoorbeeld toepassen op de plannen voor de Zuidas. Het hele gebied zou CO2-neutraal moeten zijn, door onder meer uitsluitend schone energie te gebruiken. De waterberging, ook bij plotselinge piekbelasting, moet geheel in het eigen gebied kunnen worden opgevangen. Een duurzame Zuidas betekent verder: duurzame bouwmaterialen (geen gevels van zware metalen bijvoorbeeld) en aanpasbare gebouwen: een kantoor moet gemakkelijk om te zetten zijn in woningen of andersom. Ook een tijdig en goed doordacht mobiliteitsplan hoort bij duurzaam ontwikkelen. Dus een goede OV-bereikbaarheid en afremmen van autoverkeer. Autodelen bevorderen, ook voor werkafspraken buiten het kantoor.

Dergelijke criteria kunnen aan alle grotere gebiedsontwikkelingen worden gesteld. Door het maken van prestatiegerichte afspraken kunnen projectontwikkelaars worden gestimuleerd om een bepaalde duurzame ambitie bij een project te behalen. De opdrachtnemer heeft hierbij de vrijheid om zelf te bepalen met welke maatregelen deze ambitie wordt gerealiseerd. De uitvoering van een project wordt op deze manier in een minder strak keurslijf geperst en biedt ruimte aan creativiteit, innovaties en eigen initiatieven.

GroenLinks vraagt het college in een motie om een ambitie vast te stellen voor de gewenste duurzaamheid en een procedure te ontwikkelen waarbij deze duurzaamheidseisen bij de aanbesteding medebepalend zijn voor de beslissing aan welke partij het project wordt gegund. De motie wordt vanmiddag ingediend in de commissie ROW door Jeanine van Pinxteren en Marieke van Doorninck.