De VNG heeft een akkoord gesloten met de staatssecretaris van justitie over het generaal pardon. Voor Amsterdam blijven er echter wel wat zorgen over. Judith Sargentini stelde daarom vragen aan de burgemeester.

GroenLinks is heel erg blij dat nu voor ruim 26.000 mensen eindelijk een einde komt aan alle onzekerheid en dat zij zich nu eindelijk welkom kunnen voelen in Nederland. In het akkoord met de Verening van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn echter ook andere afspraken gemaakt. Zo mogen gemeenten na 2009 geen steun meer verlenen aan illegalen en wordt het uitzetbeleid aangescherpt.

In Amsterdam wonen naar schatting minstens 10.000 illegalen (GroenLinks spreekt liever van papierlozen). Zij komen bij lange na niet allemaal in aanmerking voor het pardon. Een aantal van hen heeft vermoedelijk zelfs nooit asiel aangevraagd. Ze werken bijvoorbeeld in de huishouding of in de keuken van een restaurant. En dan is er nog de groep die simpelweg niet terug kán, omdat het land van herkomst dat onmogelijk maakt. Deze mensen zijn grotendeels afhankelijk van verschillende hulporganisaties in de stad die hen onderdak, voedsel en (juridische) bijstand geven. Tot slot is GroenLinks bang dat er nu actief gezocht gaat worden naar illegalen. Daarom stelde fractievoorzitter Judith Sargentini onderstaande vragen aan de burgemeester.

Zie ook het weblog van Judith Sargentini

1. Kunt u een gecalculeerde schatting geven over het aantal mensen in Amsterdam dat in aanmerking komt voor het generaal pardon?
2. Worden er voorbereidingen getroffen om deze Amsterdammers welkom te heten, te huisvesten, te scholen, te bemiddelen naar werk e.d.?
3. Bent u bereid om Amsterdammers die in aanmerking komen voor het generaal pardon – wachtend op de werkelijke uitvoering van dat generaal pardon – vast in voortrajecten voor inburgering en re-integratie plaatsen?
4. Bent u bereid de Rijksoverheid te verzoeken om in afwachting van het generaal pardon de afspraken zoals gemaakt in de prestatiecontracten voor de politie over de arrestatie van illegalen op te schorten?

In het akkoord staat: ‘gemeentelijke (financiering van) noodopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers wordt in samenhang met de uitvoering van de regeling uiterlijk eind 2009 beëindigd.’
5. Wat betekent dat voor de steun die de gemeente momenteel verleent aan organisaties in de stad middels het fonds gevolgen vreemdelingenwet?
6. Amsterdam kent ongedocumenteerden die niet in aanmerking komen voor het Generaal Pardon en/ of nooit een aanvraag tot asiel hebben gedaan zoals bijvoorbeeld Filipijnse huishoudsters en ‘au-pairs’. Bestaat er na afsluiting van het akkoord tussen VNG en Rijksoverheid nog de mogelijkheid om hen en hun organisaties te ondersteunen?

In het akkoord staat ‘vreemdelingen die geen recht meer hebben op verblijf in Nederland, dienen Nederland zelfstandig te verlaten binnen de daartoe bij de Vreemdelingenwet 2000 gestelde termijn; vreemdelingen die Nederland niet zelfstandig kunnen verlaten, kunnen worden uitgezet.’
7. Hoe wordt in het licht van het bovenstaande omgegaan met vreemdelingen die niet kunnen worden uitgezet zoals Somaliërs en Chinezen?
8. Bent u het met GroenLinks eens dat vreemdelingen die niet kunnen worden uitgezet moeten kunnen rekenen op steun van de (lokale)overheid voor hun eigen welzijn en voor het welzijn van de omgeving waarin zij leven?
9. Bent u bereid om voor dat u het onderhandelingsakkoord tussen de VNG en de staatssecretaris van justitie goed- of afkeurt met de gemeenteraad te overleggen over de uitvoering van het akkoord?