Zowel GroenLinks wethouders Maarten van Poelgeest en Marijke Vos als de deelraadsfractie in stadsdeel De Baarsjes hebben zich tegen de verlenging en uitbreiding van het blowverbod gekeerd.

Na evaluatie van het blowverbod besloot burgemeester Cohen verder te gaan met het blowverbod in gebieden met ‘ernstige overlast’. GroenLinks is vanaf het begin sceptisch geweest over het blowverbod als maatregel tegen overlast van jongeren op straat. De beide GroenLinks wethouders zijn het met deze beslissing dan ook niet eens, evenals de fractievoorzitter van GroenLinks, Judith Sargentini: ‘Er is nooit een verband aangetoond tussen blowen en overlast. Je kan bij wijze van spreken net zo goed een verbod op het dragen van petjes invoeren.’

Uit onderzoek zou blijken dat de meerderheid van de bewoners vindt dat de overlast is afgenomen sinds de instelling van het blowverbod op het Mercatorplein. GroenLinks vindt dat onderzoek echter niet overtuigend. Er zijn maar heel weinig mensen ondervraagd. Sargentini: ‘Bovendien verbaast het mij niet dat de overlast is afgenomen. De politie was de laatste tijd veel op straat om het blowverbod te handhaven. Dan worden er vanzelfsprekend meer jongens door agenten aangesproken op hun gedrag.’ Ook zijn er steeds meer geluiden van verplaatsing van groepen jongeren naar buurten waar geen blowverbod geldt.

Een blowverbod biedt volgens GroenLinks geen oplossing. Als jongeren strafbare feiten begaan als spijbelen, wildplassen of alcohol drinken in gebieden waar een alcoholverbod geldt, dan moeten die regels gehandhaafd worden. Blowen is echter juist een bezigheid die géén overlast veroorzaakt. Over het algemeen worden mensen daar juist rustig van. GroenLinks is er voor de bestaande regels te handhaven en daarnaast goed preventief jeugdbeleid te voeren. Organiseer activiteiten voor jongeren en ondersteun het jongerenwerk in de buurt. Zo zorg je op een constructieve manier dat over last door groepen jongeren afneemt. Je lost de problemen dan ook echt op, in plaats van ze te verplaatsen.