Op donderdag 28 augustus stelde GroenLinks fractievoorzitter Judith Sargentini de onduidelijkheid rondom drugsbeleid op dancefeesten aan de orde in de commissie Algemene Zaken. De burgemeester moest door het stof, want die onduidelijkheid is er en daar had hij vorige week in de raad ook nog aan bijgedragen. Naast deze verantwoording werd echter ook helder dat de burgemeester de weg naar zero tolerance beleid is ingeslagen en daar is wat GroenLinks betreft het laatste woord nog niet over gesproken.

Judith Sargentini schetste in de commissie de situaties die zich voordoen op dancefeesten: er wordt op sommige feesten geen onderscheid meer gemaakt tussen soft en harddrugs, er wordt verschillend opgetreden tegen het bezit van twee pillen (harddrugs), er vinden mensonterende lichamelijke onderzoeken plaats in de ‘wasstraat’, honden worden gelijk bij de deur al ingezet, organisaties hanteren noodgedwongen een strenger beleid, omdat anders een toekomstige vergunning wordt ontzegd en dit alles terwijl er nog geen officieel beleid is vastgesteld. Zij kreeg daarin bijval van andere commissieleden.

Het beleid op partydrugs bij dancefeesten, dat de burgemeester heeft beloofd, laat nu al twee jaar op zich wachten. Het is complex, kent dilemma’s en er zijn veel partijen bij betrokken: politie, justitie en het gemeentebestuur. Dat is allemaal begrijpelijk, maar natuurlijk geen excuus voor het feit dat er ondertussen eigen rechter wordt gespeeld door wijkteams die de controles op feesten uitvoeren.

Wat echter nog meer zorgen baarde is dat de burgemeester zich in niet mis te verstane woorden uitsprak over de richting van het nieuwe beleid. “Harddrugs is verboden, dus wil je pillen op het feest, dan komt er geen feest.” Dat dit de nieuwe regel wordt blijkt wel uit de dagelijkse praktijk bij dancefeesten, maar doordat er geen officieel beleid aan ten grondslag ligt, kan de gemeenteraad zich er niet over uitspreken.

Sargentini is het niet eens met deze gang van zaken, want het afschaffen van het gedoogbeleid van ‘een paar pillen voor eigen gebruik zien we door de vingers’ verdient een discussie. Gedogen is een zekere vorm van handhaving. Doordat je tot op bepaalde hoogte het pilgebruik toelaat, voorkom je grotere uitwassen. Door het zero tolerance beleid neemt het aantal feestgangers toe dat thuis al grote hoeveelheden slikt. Dit brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich brengt mee. GroenLinks raadslid Marieke van Doorninck stelde daar vorige week al vragen over in de raad. Wethouder Vos liet weten dat hier onderzoek naar gaande is en dat de uitkomsten worden meegenomen in het nieuwe beleid.

Wanneer dit beleid komt is echter nog steeds niet helder. Na drie keer expliciet vragen bleef het antwoord van de burgemeester hangen op ‘ergens in het najaar’. GroenLinks zal zich kritisch over het rapport buigen, als ze eindelijk de kans krijgt.