In de raadsvergadering van woensdag 20 augustus heeft Marieke van Doorninck vragen gesteld over de gezondheidsrisico’s ten gevolgde van het zero tolerance beleid ten aanzien van drugsgebruik op dancefeesten.

GroenLinks maakt zich al langere tijd zorgen over de repressieve wending, die lijkt te zijn genomen in het beleid. Een paar jaar geleden stond ‘harm reduction’ nog voorop, dus het beperken van gezondheidsschade bij druggebruik door het gedogen van kleine hoeveelheden drugs, goede voorlichting en testmogelijkheden. Nu lijkt echter het doel te zijn om druggebruik tijdens dansfeesten volledig tegen te gaan. Bij zero tolerance beleid worden tijdens de verscherpte controles bij de toegang en in de zaal door de politie alle drugs in beslag genomen, ook de hoeveelheden die volgens de richtlijnen van het landelijk Openbaar Ministerie worden gedoogd.

Vorige week uitten deskundigen vanuit de verslavingzorg in De Volkskrant ook hun zorgen over het nieuwe beleid. Er wordt gevreesd voor ‘kamikazegebruik’. Bezoekers nemen al vóór de ingang een grotere hoeveelheid aan genotsmiddelen in dan normaal. Ook zouden bezoekers grotere gezondheidsrisico’s nemen. Als zij zich door de drugs niet goed voelen, melden de gebruikers zich minder snel bij een EHBO-post. “Ze zijn vaak bang om opgepakt te worden.” Ook de gezondheidswetenschapper Jan Krul, die sinds 1995 drugsgerelateerde incidenten onderzoekt, geeft aan dat de dalende lijn van incidenten, dankzij de goede voorlichting en testgelegenheden op feesten, zal worden doorkruist door het zero tolerance beleid.

Voor de fractie van GroenLinks was dit de aanleiding om aan Wethouders Vos vragen te stellen over de risico’s van het zero tolerance beleid. In haar antwoorden gaf Gehrels aan dat zij zich ook zorgen maakt. Momenteel wordt er een evaluatie gedaan over de effecten op de gezondheid van het repressieve beleid en de uitkomsten zullen worden meegenomen in de notitie van de burgemeester over het beleid tijdens dancefeesten.

Ook de burgemeester mengde zich in het debat, maar kon de fractie van GroenLinks niet overtuigen van de noodzaak van de verscherpte controle op drugs bij feesten, die door veel feestgangers, terecht als zeer intimiderend wordt ervaren.

De discussie wordt voortgezet als de notitie over het drugsbeleid op dancefeesten uitkomt. Voor GroenLinks blijft het uitgangspunt dat in het geval van recreatief drugsgebruik op dancefeesten de gezondheid van de feestgangers voorop moet staan in het beleid.