GroenLinks heeft in de gemeenteraadsvergadering vragen gesteld aan de burgemeester over de uitvoering van de identificatieplicht.
In heel Nederland zijn inmiddels 50.000 boetes uitgedeeld aan mensen die geen identiteitsbewijs op zak hadden. Veel meer dan deze 50.000 mensen zijn gecontroleerd op hun papieren. De politie kan mensen alleen vragen om hun identificatie als zij een overtreding begaan of wanneer er een gerichte verdenking is van een strafbaar feit.
GroenLinks heeft aanleiding om te denken dat hierbij bepaalde bevolkingsgroepen vaker wordt gevraagd hun paspoort te tonen dan anderen. En de vraag is of er in al die gevallen sprake was van een overtreding of een gerichte verdenking. Wethouder Aboutaleb gaf recent nog het voorbeeld van zijn eigen zoon.
GroenLInks stelt de volgende vragen:
1. Hoeveel boetes van de genoemde 50.000 zijn in Amsterdam uitgedeeld?
2. Wethouder Aboutaleb zei zondag met grote stelligheid dat willekeur voor komt in andere plaatsen, maar niet in Amsterdam. Kan de burgemeester dit bevestigen? Worden in Amsterdam Marokkaanse jongens vaker gevraagd naar hun identificatie dan hun leeftijdsgenoten? En heeft de politie in al deze gevallen een goede reden hiervoor? Zo ja, hoe weet u dit zo zeker?
3. Als een boete uitgedeeld wordt, omdat iemand zich niet kan identificeren, zou het goed zijn wanneer voor de politieambtenaar de plicht bestaat om op het proces verbaal ook te melden wat voor hem of haar de aanleiding was om iemand naar zijn of haar papieren te vragen. Deze redenen kunnen centraal geregistreerd worden en zo wordt een rem gezet op willekeur en kan beter gecontroleerd worden waarom mensen gevraagd wordt naar een identificatie. Wat vindt de burgemeester van een dergelijk systeem? Is de burgemeester bereid om dit idee te bespreken met de korpsbeheerder?