Hier is de vernieuwde interpellatieaanvraag te lezen van Judith Sargentini.
Aan de Gemeenteraad
Ondergetekende verzoekt u, op grond van artikel 17 van het Reglement van Orde voor de Gemeenteraad, haar in de gelegenheid te stellen in uw vergadering van woensdag 22 september 2004 de volgende vragen tot het College van Burgemeester en Wethouders te richten:
Inleiding
Nadat ik mijn interpellatie indiende, maandag 13 september 2004, werd bekend dat stichting Werk voor Kunstenaars niet zou kunnen rekenen op geld uit het kunstenplan. Ook heeft wethouder Aboutaleb de vragen uit mijn interpellatie al schriftelijk beantwoord. Beide zaken leiden er toe dat ik mijn vragen aan het College heb aangepast.
Via het meldpunt over gedwongen ontslagen in de ID en WIW van GroenLinks kwam een bericht binnen van een ID’er in dienst van stichting Stap. Stichting Stap bleek niet in staat om de salarissen over voor de 116 ID’ers in dienst bij Stap te betalen en moest faillissement aanvragen. Na onderzoek van GroenLinks bleek het abrupte faillissement van stichting Stap veroorzaakt door de terugvordering van een weinig gedocumenteerde lening van NV Werk aan Stap.
NV Werk heeft in 2000 een lening van 500.000 gulden (227.000 euro) verstrekt aan Stichting Stap met de mondelinge mededeling dat dat een ‘lening voor onbepaalde tijd’ zou zijn. Omdat Stap per 1 september 2004 op zou houden te bestaan en de medewerkers over gaan naar een nieuwe organisatie voor kunsteducatie, stichting ‘Werk voor Kunstenaars’ vroeg het bestuur van Stap een schriftelijk bewijs van NV Werk dat de lening was omgezet in een gift. NV Werk vond de lening terug in haar boeken en vorderde. De NV vereffende de lening met de loonkostensubsidie van juli 2004 voor de 116 ID’ers in dienst bij Stap. Stap kon hierdoor de salarissen niet betalen waardoor de medewerkers, veelal op vakantie, zonder salaris kwamen te zitten. Stap moest faillissement aanvragen.
Om de banen te behouden heeft de nieuwe stichting Werk voor Kunstenaars op 1 augustus, dus een maand eerder dan gepland, de werknemers van STAP overgenomen. NV werk heeft de loonkostensubsidie van augustus vervroegd aan WVK overgemaakt zodat de medewerkers een voorschot op het salaris van augustus konden krijgen. De medewerkers moeten nog tot eind september wachten op het reguliere salaris en hebben dan ondertussen bijna twee maanden op het voorschot van augustus moeten leven. Doordat er een maand salaris weg is gevallen hebben de personeelsleden nijpende financiële problemen.
Omdat Stap pas officieel op 6 augustus failliet is gegaan en de medewerkers al op 1 augustus naar WVK overgingen, beschouwen de curator en de UWV dit als een bedrijfsovername. UWV is daarom niet van plan de salarissen voor juli voor haar rekening te nemen. Als WVK de schuld van Stap, die dus nu bij het personeel uit staat, over moet nemen, begint zij met een schuld en gaat wellicht ook failliet. De toekomst van WVK is hierdoor onzeker.
De medewerkers van Stap hebben het afgelopen jaar een cursus tot kunsteducator gevolgd op kosten van de Raad voor Werk en Inkomen. Zij konden daarmee als kunsteducator aan de slag bij WvK op ID-basis.
Op dinsdag 14 september werd bekend dat het College afwijkt van het voorstel van de Kunstraad en de aanvraag van WvK niet honoreert.
Op grond hiervan stelt ondergetekende de volgende vragen:
1. Exact wanneer heeft NV Werk het College ingelicht over de verrekening van de lening aan stichting Stap en de consequenties hiervan voor het personeel van stichting Stap?
2. Heeft het college de NV Werk ontraden om op deze wijze de lening terug te vorderen?
3. Kan het College de raad opheldering verlenen over de voorwaarden, waaronder de terugbetalingstermijn, waarop de lening destijds aan stichting Stap is verleend?
4. Is het college bereid alsnog een oplossing te zoeken voor het gederfde salaris van juli 2004?
5. Kan het college garanderen dat er niet nog meer organisaties en werknemers met dit soort terugvordering van NV Werk en de daaruit resulterende salarisderving te maken krijgen?
6. Was het College op de hoogte van de oprichting van een nieuwe stichting WvK die draait op ID-banen?
7. Is er tussen College-leden overleg geweest over het bestaansrecht van deze nieuwe organisatie gezien de ID-problematiek in de stad en de aanvraag voor het Kunstenplan? Zo ja, wat was de uitkomst van dit overleg?
Het lid van de Gemeenteraad,
J. Sargentini